Zseniális: Temesváron sikerült egy Nobel-díjas író szekus besúgóját magas tisztségbe kinevezni

Akkor még jó ötletnek tűnt.

Hirdetés

Vélhetően úgy gondolta Cristian Moș, a Temes megyei önkormányzat USR-PLUS által delegált alelnöke, hogy nagyon jó döntés, ha a Bánsági Falumúzeum tudományos koordinációs tanácsába Walther Konschitzky etnográfust, szerkesztőt és fotográfust is kinevezi – mondjuk, ezen minőségében valóban indokoltnak is tűnik a határozat.

Csakhogy a múlt hétvégi kinevezés után kiderült: Konschitzky múltja nem teljesen makulátlan.

A Temes megyei Bakóváron született, jelenleg Németországban élő szakember ugyanis 1989 előtt azok közé tartozott, akik a nacionálkommunista Ceaușescu-diktatúra hírhedt titkosrendőrsége, a Securitate besúgói voltak.

Akiről pedig jelentett, az nem más, mint a szintén Temes megyében született, de már régóta ugyancsak Németországban élő, Nobel-díjas író, Herta Müller.

Erről maga Müller írt Immer derselbe Schnee und immer derselbe Onkel című regényében, amelyben a Securitate Irattárát Vizsgáló Országos Tanács (CNSAS) által őrzött megfigyelési dossziéja alapján fejti vissza, kik voltak a besúgói.

Hirdetés

Miután fény derült Konschitzky múltjára, Cristian Moș kénytelen volt hamut szórni a fejére: szerdán jelezte, hogy egyeztetett az illetékesekkel, és a német etnográfus helyett mást neveznek ki a testületbe.

Azért döbbenetes, hogy több mint 31 évvel a rendszer bukása után a szörnyű kommunizmus még mindig így visszaköszön.

Hirdetés