Visszatértünk a háromezres szintre: 3525 új fertőzöttet regisztráltak az utóbbi 24 órában

Azt már tudjuk, hogy ha lassul a tesztelés üteme, alacsonyak maradnak a járványszámok is.

Hirdetés

Bár az orvosok arra készülnek, hogy hamarosan megugrik a napi fertőzésszám, továbbra is az utóbbi idők átlagos szintjén mozog, az átlagosnál pár ezerrel alacsonyabb tesztelési üzemmód mellett. Az elmúlt 24 órában 3525 új esetet tártak fel 29 829 mintavétel alapján. Összehasonlításképpen: kereken egy héttel ezelőtt 4951 új fertőzött volt, a tesztek száma pedig 31 ezer körül mozgott. A pozitivitási ráta akkor 15,77% volt, most 13,2%. Mindebből úgy tűnik, hogy az szakemberek által jósolt bumm egyelőre nem következett be.

A kórházakban jelenleg 8 739 pácienst ápolnak, ebből 1101-en fekszenek súlyos állapotban az intenzív terápiás osztályon.

Szerda reggel óta 66 halálesetet hoztak összefüggésbe a járvánnyal, három áldozat a negyvenes éveiben járt, a többiek idősebbek voltak. Három elhunytnak nem volt más ismert betegsége.

A járványadatok közül fontos még megemlíteni, hogy Bukarest (560) után Kolozs (291) és Temes (299) megyében regisztrálták a legtöbb beteget, a lakosságarányos fertőzési ráta pedig továbbra is négy megyét sorol vörös kategóriába.

Hirdetés