„Világhódítóvá” vált az erdélyi zászlótudományi egyesület

Az erdélyi szervezet a világszövetség egyetlen romániai tagja lett.

Hirdetés

Szép sikert könyvelhet el Erdély a címer- és zászlótan terén: a Zászlótudományi Egyesületek Világszövetségének (Fédération internationale des associations vexillologiques – FIAV) tagjává fogadták az Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesületet. Erről a Világszövetség Ljubljanában tartott közgyűlése döntött.

Ezáltal a sepsiszentgyörgyi székhelyű szervezet a FIAV egyetlen romániai aktív tagjává vált.

A nemzetközi szervezet közgyűlését kedden délután tartották meg a héten, 11-e és 15-e között zajló Zászlótudományi Világkongresszus keretében.

Az erdélyi egyesület közleménye szerint a tagfelvételi kérelmét a szervezet elnöke, dr. Szekeres Attila István, a Nemzetközi Címertani Akadémia levelező tagja ismertette.

Elmondta, a 2014-ben alakult, következő év január 6-án hivatalosan bejegyzett Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesület sikeres nemzetközi szereplései között említhető előadással való részvétel a 32., 33. és 34. Genealógiai és Címertani Világkongresszuson 2016-ban Glasgowban, 2018-ban a franciaországi Arrasban és 2021-ben Madridban, a 27. Zászlótudományi Világkongresszuson 2017-ben Londonban, a 4. Európai Címer- és Zászlótudományi Konferencián 2018-ban a lengyelországi Cieszynben.

Az egyesület partnerségében öt szakkönyv jelent meg, és 2019-ben tagjává fogadta  a Genealógiai és Heraldikai Világszövetség is.

Hirdetés

A FIAV közgyűlése ugyanakkor inaktivitás okán felfüggesztette a Magyarországi Zászló Társaság tagságát.

A hivatalosan be nem jegyzett Román Vexillológiai Társaság tagságát még 2015-ben felfüggesztették.

Az Európán kívül észak- és dél-amerikai, ausztráliai, afrikai és ázsiai részvétellel zajló Zászlótudományi Világkongresszus nyitó napján az egyetlen romániaiként, egyetlen magyarként részt vevő Szekeres Attila István is előadást tartott, Erdélyi történelmi zászlók címmel. Ennek kertében bemutatta az egyesület által összeállított Erdélyi történelmi zászlósort, amely eredeti zászlók másolataiból, illetve a szakirodalomból ismert zászlók rekonstrukcióiból tevődik össze.

 

Hirdetés