Végre kirúgták a köztisztviselőt, akinek az évi fizetése tízszer nagyobb volt, mint Iohannisé

Az erdészeti kutatóközpont igazgatója nem tudta – vagy nem akarta elárulni – a romániai fakitermelés valós mértékét.

Hirdetés

Azt tudta, hogy létezik Romániában egy, az erdőkért felelős kutatási és fejlesztési intézet, mely az oktatási minisztérium alá tartozik? Nem csoda, ha esetleg nem hallott róla, a kutatóintézet ugyanis az utóbbi években egyetlen dologról volt híres: arról, hogy igazgatója, Ovidiu Badea rekordfizetést kap láthatatlan tevékenységéért. Évente 1,94 millió lej fizetéssel büszkélkedhetett, ami tízszer nagyobb volt, mint Klaus Iohannis államfő egy évi keresete. Ezzel az összeggel Ovidiu Badea Románia legjobban fizetett köztisztviselőjének számított, ami sokaknak szúrta a szemét, főleg, hogy nem lehetett tudni, mivel szolgált rá erre a pénzre.

Monica Anisie oktatási miniszter hétfőn jelentette be, hogy meneszti az igazgatót miután a sajtó cikkei nyomán több petíció is érkezett hozzájuk Badea leváltását követelve. De nem csak ez járult hozzá a döntéshez, hanem az is, hogy a kutatóközpont 5,9 millió lej tartozást halmozott fel. Emellett a tárcavezetőt feldühítette, hogy bár elkészült az országos erdőállomány leltára, az igazgató mégsem tudta megmondani a fakitermelés mértékét, nem is reagált a miniszter erre irányuló írásbeli kérésére.

Mindezek fényében az lett volna a meglepő, ha Badea úr tovább folytathatta volna a kutatóintézet igazgatását, mintha ez a világ legtermészetesebb dolga lenne…

Hirdetés