Végre egy fesztivál, amelyik NEM marad el

A TIFF szervezői elérték, hogy idén se maradjunk fesztivál nélkül.

Hirdetés

A hagyományosan májusban tartott Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) a Facebookon jelentette be a jó hírt, mégiscsak csak lesz idén filmünnep, július 31-e és augusztus 9-e között. Mentsük le a dátumot – nem mintha olyan sok más programunk lehetne erre az időszakra, hangolódjunk a szabadtéri vetítésekre, melyeket a TIFF szokásos helyszínein tartanak majd. A nyitó- és zárógála a Főtéren lesz, de újra élettel telik meg a bonchidai Bánffy-kastély, a Iulius Mall parkja, a magyarfenesi Arkhai szoborpark és a Francia Kulturális Intézet udvara is.

Valószínűleg beltéri vetítések is lesznek, de konkrétumokat csak azután tudnak a szervezők mondani, hogy a hatóságok eldöntötték, mi legyen a mozikkal. Ha a nyugat-európai intézkedéseket másolják majd le, akkor a termek 50 százalékos kapacitással fognak működni. A TIFF csapata hangsúlyozza, hogy rendkívüli intézkedések mellett lehet majd látogatni a filmfesztivált, minden hatósági előírást szigorúan be fognak tartani. A fizikai távolságtartást beléptetőrendszerrel és az ülőhelyek egymástól távoli elhelyezése révén fogják biztosítani.

A TIFF-esek a járvány kezdete óta egy percig sem tettek le arról a lehetőségről, hogy megtartsák a filmfesztivált, folyamatosan ötleteltek, egyeztettek az illetékesekkel, és nem rejtették véka alá azt sem, hogy elégedetlenek a kormány intézkedéseivel, illetve azzal, hogy teljesen leállították a kulturális életet. A nyomásgyakorlás úgy tűnik, hogy eredményre vezetett.

Kolozsvár helyi tanácsa pár nappal ezelőtt szavazta meg, milyen kulturális események, illetve egyesületek kapjanak támogatást a posztkoronás időszakban. A legnagyobb összeget, 1,4 millió lejt a TIFF-nek ítéltek meg, ezzel biztossá vált a fesztivál anyagi háttere.

Hirdetés