Vasárnap egy órával kevesebbet ülhet otthoni karanténban: jön a nyári óraátállítás

Minden idők egyik legutáltabb intézkedése utolsó előtti alkalommal zavarja össze a bioritmusunkat.

Hirdetés

Vasárnap hajnalban, helyi idő szerint három óráról hajnali négy órára állítjuk át óráinkat, ezzel megkezdődik a nyári időszámítás (daylight saving time, DST). Ez a köznyelvben annyit jelent, hogy „egy órával kevesebbet alszunk”, számszerűen pedig annyit, hogy a vasárnapi nap lesz az év legrövidebb napja 23 órával.

A társadalom számára annyit, hogy egy hétig mindenki kialvatlan, mogorva és feszült. Esetemben pedig azt, hogy a következő hónapban nem egy, hanem két órát fogok késni mindenhonnan.

Az óraátállítás mellett az energiatakarékosság szól: azért állítgatjuk egy órával ide-oda az időt, hogy így a Nap természetes járásához jobban alkalmazkodva (a tavaszi nap-éj egyenlőség egy hete, március 20-án volt, attól kezdve június 21-ig a nappalok egyre hosszabbak, az éjszakák rövidebbek lesznek) több napfényes órát tudjunk élvezni, jobban ki tudjuk használni a természetes fényt. Ez amellett, hogy kevesebb elektromos áramot használunk el világításra, kedvez a szabadtéri munkáknak (elsősorban a mezőgazdaságnak és az építőiparnak), de olyan elképzelések is elhangzottak, hogy a jobb látási viszonyok miatt így kevesebb a közúti baleset.

Ellene is szólnak persze érvek szép számmal, elsősorban az, hogy a nénikéjét annak is aki kitalálta. (Az óraátállítást mellesleg legelőször Benjamin Franklin javasolta még 1784-ben „a világítás költségeinek csökkentésére”, pedig akkoriban még gyertyával világítottak. Az ő nénikéjét kell szidni.) De azt sem szabad elfelejteni, hogy az az alvástól elvont egy óra bizony jobban megdolgozza a szervezetünket, mint hinnénk – elsősorban a krónikus betegségben szenvedők számára kellemetlen, de az „éjjeli baglyokat” sem kíméli, van akinek legalább két hétbe telik, mire a szervezete megszokja az átállást. (Velem tkp. már az is előfordult, hogy még le se feküdtem, mire egy órával korábban fel kellett volna kelni.)

Hirdetés

A sok panaszos hang miatt az Európai Parlament úgy döntött: jövőre eltörlik az óraállítgatást, mert nagy vele a macera.

Azok a tagállamok tehát, amelyek a nyári időszámítást választják, egy év múlva, március utolsó vasárnapján, amelyek pedig a télit, 2021. október utolsó vasárnapján állítják át utoljára az órákat, és azt követően úgy is maradnak.

Hirdetés