Fotó: Wikimedia

Varsói karanténjárat: fóliaágyban vittek kórházba egy koronavírus-gyanús légiutas-kísérőt Kolozsváron (VIDEÓval)

A többi utas a repülőn, a repülő a reptéren ragadt.

Hirdetés

Filmbe illő óvintézkedések mellett szállították kórházba a keddi Varsó–Kolozsvár repülőjárat egyik légiutas-kísérőjét, aki korábban érintkezett két olyan stewardessel, akik a koronavírus-járvány nulla pontjának számító Vuhan városában, Kínában is megfordultak.

A lengyel LOT légitársaság gépe kedden 13.03-kor landolt az Avram Iancu reptéren, a helyszínre érkező orvoscsoport pedig a megfelelő biztonsági intézkedések mellett elszállította a nőt a járványügyi kórházba további kivizsgálásra.

Tudor Lupoaie, a kolozsvári reptér operatív igazgatója az Actualdecluj.ro-nak elmondta,

az utasokat nem engedik leszállni a gépről,

és a gép is Kolozsváron marad, hacsak ki nem derül, hogy vaklárma volt az egész.

Ami egyébként valószínű,

a nő ugyanis nem mutatja a betegség tüneteit.

A Știri de Cluj információi szerint a járványügyi kórházban az első mintavételek megtörténtek, a nőt karanténba helyezték, ám

az eddigi vizsgálatok alapján aligha kaphatta el a koronavírust.

Ennek ellenére az előírásoknak megfelelően a hölgy 14 napig lesz elkülönítve, miközben az orvosok figyelemmel követik az állapotát.

Egyelőre a repülőn marad a többi 57 utas is,

akiket tájékoztattak a koronavírus-fertőzéssel kapcsolatos tudnivalókról, és arra kérték őket, ha a tünetek közül bármelyik jelentkezne valakinél, azonnal értesítsék a szakembereket.

Szükség esetére a reptéren tartózkodik az egészségügyi igazgatóság egy egysége.

Hirdetés

Az óvintézkedések szigora elsőre talán túlzónak tűnhet, nem szabad azonban elfelejteni, hogy az olcsó, bárki számára hozzáférhető repülőjáratok korában

egy esetleges járvány nagyon rövid idő alatt átterjedhet bárhova.

A kínai koronavírusnak eddig 106 áldozata van, a járványnak pedig már csaknem ötezer fertőzöttje.

Hétfőn egy Kínából hazatérő bákói diák megbetegedése okozott kisebb riadalmat, de szerencsére kedden már ki is derült, hogy a srác egy egyszerű influenzavírust kapott el.

A kolozsvári repülőtér munkatársai egyébként már január 23-a óta tájékoztatják az utasokat a koronavírussal, a járvány megelőzésével kapcsolatos tudnivalókkal és az egészségügyi szolgáltatásokkal kapcsolatban: az indulási és érkezési terminálokon az ellenőrzőpontokon és az információs és egészségügyi pontokon is szórólapokat osztogatnak, a reptér egészségügyi alkalmazottai pedig bárki rendelkezésére állnak, akinek tanácsra vagy orvosi ellátásra van szüksége.

Az alábbi, filmbe illő videón az látható, ahogy a légiutas-kísérő hölgyet egy fóliasátorban emelik ki a mentőből a védőruhát viselő egészségügyi alkalmazottak, majd beviszik a járványügyi kórházba:

Hirdetés