Fotó forrása: Facebook/CFR Old Times

Van remény arra, hogy megérjük a Várad-Kolozsvár közötti vasútvonal villamosítását

Százötven éve indult be a vasúti forgalom a két város között, éppen itt lenne az ideje a modernizálásnak.

Hirdetés

Tipikusan az a hír, amire azt szoktuk mondani, hisszük, ha látjuk: állítólag pár éven belül elkészülhet a Nagyvárad (Biharpüspöki) és Kolozsvár közötti 166 kilométeres vasútvonal villamosítása, mely legalább egy órával lerövidítheti a két város közötti utazást. Azért kezeljük fenntartásokkal a bejelentést, mert tudjuk milyen nehezen konkretizálódik egy ilyen nagyszabású beruházás Romániában, és az sem mellékes, hogy kampányidőszak következik, amikor hirtelen minden probléma egy csapásra megoldódni látszik.

Biztató, hogy ezzel kapcsolatosan két hír is megjelent ma a sajtóban. Egyrészt a Bihar megyei kormányhivatal (prefektúra) egy munkaülésen vitatta meg a nyugati régió legnagyobb vasúti beruházásának megvalósíthatósági tanulmányát. A prefektus által összehívott megbeszélésen részt vettek a CFR területi képviselői, a tanulmányt elkészítő cég vezetői és az érintett települések elöljárói és intézményvezetői – számolnak be egy közleményben.

A meglehetősen költséges beruházás 7,3 milliárd lejbe kerül, a finanszírozást az EU és Románia kormánya biztosítja. Jelenleg az építkezéssel járó telephelyek engedélyeztetése zajlik. Azt nem közölték, hogy a konkrét munkálatok mikor kezdődhetnek el.

A váradi munkamegbeszéléssel párhuzamosan Lucian Bode szállításügyi miniszter Kolozsváron, Emil Boc és Ilie Bolojan polgármesterek jelenlétében aláírta a vasútvonal modernizálásáról szóló megállapodást, és azt az ígéretet tette, hogy a tízéves futamidejű projekt építési fázisával négy év alatt meglesznek.

Hirdetés

A 166 kilométeres vasútvonal villamosítása következtében akár 160 km/órával közlekedhetnek majd a vonatok. Felújítják az összes állomást a vonalon, korszerű várótermeket és mosdókat hoznak létre az épületekben, parkolókat létesítenek.

A vasútvonalat egyébként 1870-ben adták át, azóta nem volt ilyen nagyszabású infrastrukturális beruházás.

Hirdetés