Van egy egészségügyi miniszterünk, akinek fogalma sincs, mi az autizmus

Akkora zavar van Costache fejében az autizmus okairól, hogy nem csoda, kiakadtak a téma ismerői.

Hirdetés

Az sem volt rendben, amikor két évvel ezelőtt Viorica Dăncilă volt kormányfő autistáknak nevezte azokat, akik félretájékoztatják az Európai Uniót. Akkor azért háborodott fel – tegyük hozzá, minden joggal – az autistákat képviselő egyik romániai szervezet, mert pejoratív értelemben használta a betegség nevét. Victor Costache egészségügyi miniszter ennél súlyosabbat hibázott, amikor azt mondta, hogy amióta egyre több szülő vándorol külföldre, egyre több az autista gyermek Romániában. Mindkét eset azt igazolja, hogy az éppen hatalmon lévő politikusoknak, pártszínezettől függetlenül fogalmuk sincs arról, hogy mit is jelent ez a betegség.

Costache az oktatási miniszterrel közösen tartott sajtótájékoztatón vont párhuzamot a szülők külföldi munkavállalása és az itthon maradt gyermekek autizmusa között azt a benyomást keltve, hogy azért lesz egy gyermekből autista, mert a szülők távol vannak.

Ana Dragu pszichológus, az európai autisták egyesületének képviselője reagálva Costache kijelentésére leszögezte, egyetlen tanulmány sem vont párhuzamot a külföldön dolgozó szülők távolléte és az autizmus között. Az autizmus spektrum zavar egy viselkedési tünetegyüttes, amelynek oka több ezer kutatás szerint az idegrendszer fejlődésének rendellenessége, de vannak genetikailag hajlamosító tényezők is. Ha a mellesleg orvos Costachénak igaza lenne, akkor a gyermekvédelmi központok tele lennének autistákkal – magyarázta.

Ráadásul a tárcavezető egy olyan gyermekpszichológusra (Bruno Bettleheimra) utal, amikor az autizmusról beszél, akit az 1960-as évek óta megcáfolt a szakma, és aki nagyon sokat ártott az autizmus megértésének ügyéhez. Az ő elmélete volt, hogy az autizmust a szülők rideg elutasító magatartása, a „fridzsider anyák” okozzák. Ennek igazolására sok autista gyermeket elszakítottak a családjuktól, és különböző abúzusoknak vetették alá őket – hívta fel a miniszter figyelmét Ana Dragu, aki azt is kérte tőle, hogy legalább informálódjon vagy keressen felkészült tanácsadókat, akik megakadályozhatják, hogy tovább ártson az autisták ügyének.

Hirdetés