Van, ahol levágják a fizetéseket, és van a Romgaz, ahol sunyiban prémiumokat osztogatnak

A koronavírus-járvány okozta válság és létbizonytalanság sem tántorítja el az állami vállalatot attól, hogy megjutalmazza a „hónap dolgozóit”.

Hirdetés

Tizennégy alkalmazott között közel 650 ezer lejt, azaz több mint 133 ezer eurót osztott volna szét ebben a hónapban a Romgaz állami vállalat prémium gyanánt, természetesen mindenféle jogalap nélkül. A Romgaz szakszervezete írásban tájékoztatta Ludovic Orban kormányfőt és Virgil Popescu gazdasági minisztert a munkajogi törvényeket sértő prémiumosztásról, mely felér egy lopási kísérlettel.

A Romgaz igazgatója a HR részleggel közösen döntött a prémiumokról, igazolva a közmondást, miszerint minden szentnek maga felé hajlik a keze, a legnagyobb összegeket ugyanis saját maguknak különítették el. A HR igazgató például 103 902 lejt, a helyettese 60 792 lejt vihetett volna haza, rajtuk kívül több tízezer lejt osztottak volna ki a politika révén beejtőernyőzött alkalmazottak között is.

Mindez június 10-én, az utolsó előtti pillanatban derült ki, amikor a Romgaz kifizetési rendszerében már megjelent, hogy ki mennyi pénzt fog kapni, és egy kattintásra voltak az utalástól. Az igazgatótanács elnöke június 11-én avatkozott közbe, és megakadályozta, hogy a prémiumot kiosszák.

A szakszervezet a levélben felhívja a kormány figyelmét: a lopási kísérlet megmutatta, hogy az állami vállalatnál már nem működnek a belső ellenőrzési mechanizmusok, ezért külső, független felügyelőség beavatkozására van szükség a korrupció felszámolása érdekében.

Hirdetés