Nincs még eltemetve az úzvölgyi temetőbotrány ügye, a legfőbb ügyészségnél az ügyirat

Azt kellene eldöntsék, hogy a „ki a magyarokkal az országból” uszításnak számít-e, mert a mojnesti ügyészség korábban úgy ítélte, hogy nem az.

Hirdetés

Megerősítette a legfőbb ügyészség a RFI romániai szerkesztőségének, hogy folyamatban van a 2019. júniusában, az üzvölgyi katonatemetőben történt román-magyar incidens kivizsgálása, de semmit sem árult el arról, hogy milyen fejlemények vannak az ügyben.

Annyit lehet még tudni, hogy a legfőbb ügyészség átvette a nyomozást, miután a mojnestiek tavaly februárban

nem emeltek vádat a hőzöngők ellen, és visszautasították a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat óvását is.

Az ügyész akkor úgy érvelt, hogy a ki a magyarokkal az országból” egy „állítólagos magyarellenes jelszó”, de nem tekinthető uszításnak vagy diszkriminációnak, hiszen csak az akkor ott tartózkodó magyar csoportnak szólt, nem az egész erdélyi magyarságnak.

A jogvédelmi szolgálat ekkor pert indított a bíróságon, így került a legfőbb ügyészséghez az ügyirat, mely

az ügyészség által figyelmen kívül hagyott fotókat, helyszíni felvételeket, beszámolókat, egyéb bizonyítékokat is tartalmazott.

A jogvédelmi szolgálat mellett több fizikai és jogi személy is feljelentést tett az ügyben, nehezményezve azt, hogy nagyon felületesen kezelték az eset kivizsgálását, és semmilyen erőfeszítést nem tettek a benyújtott bizonyítékok kivizsgálása érdekében.

Hirdetés