Útszéli tahóként viselkedett Simion és Tanasă az offshore-törvény szakbizottsági vitáján

Hozták a megszokott AUR-stílust.

Hirdetés

Botrányba fulladt a fekete-tengeri földgáz kitermelését lehetővé tevő úgynevezett offshore-törvény képviselőházi, szakbizottsági vitája, miután az AUR két képviselője,

George Simion pártelnök és Dan Tanasă cirkuszt rendeztek és sértegetni kezdték a résztvevőket.

Az igen fontos jogszabályt – amelytől Románia az orosz gázfüggőség csökkenését reméli –, a múlt héten fogadta el a szenátus, ezen a héten pedig a képviselőházban vitatják meg, kedden tárgyalta az alsóház két – költségvetési és energiaügyi – szakbizottsága együttes ülésen.

Az indulatok akkor szabadultak el, amikor George Simion a fekete-tengeri kitermelésben érdekelt OMV Petrom emberének és tolvajnak nevezte a jelen levő Virgil Popescu gazdasági minisztert.

„A gazdasági miniszter az OMV Petrom képviselője. Nagy a szerelem, oda kell adnunk a gázt az osztrákoknak. Ez a tolvaj, akinek a felesége nyolc OMV-Petrom-benzinkút tulajdonosa, most idejön elétek. Ő egy tolvaj. Tolvaj, az OMV!”

– kiáltotta az AUR elnöke az ülésen.

Miután Simion megadta a hangot, a szintén nem túl finom úriemberi megnyilvánulásairól híres Dan Tanasă sem ült csendben és a kőolaj- és földgázkitermelők szövetségének ügyvezető igazgatójának, Cătălin Nițának kezdett üvöltözni:

„Tűnj el a szemem elől! Magyarázd el, melyik börzén lesznek majd a tranzakciók, a bécsin vagy a bukarestin? Magyarázd el az embereknek! Te vagy a munkáltatók képviselője! (…) Engem a román nép választott meg, te fölösleges vagy ebben az épületben, te papagáj. Én parlamenti képviselő vagyok, a román nép választott meg. Téged ki választott?”

Ezután George Simion felszólította a célba vett a kitermelők szövetségének képviselőjét, hogy távozzon:

„Menjetek ki! Te, az OMV-től, menj ki!”

Hirdetés

Daniel Suciu PSD-képviselő azzal vágott vissza Simionéknak, hogy az AUR három jelen levő képviselője mégsem „ejthet túszul” egy egész szakbizottsági ülést, Simion a kollégája hazafiságát firtatta, a szemére hányva, hogy „átadják az osztrák államnak a fekete-tengeri földgázt”.

Miután több résztvevő törvényhozó jelezte az ülésvezetőnek, hogy most már hívni kellene a biztonságiakat, hogy kísérjék ki a botrányosan viselkedő AUR-osokat, valahogy elült a cirkusz és a bizottsági ülés folytatódott,

a törvénytervezet pedig zöld jelzést kapott a két szaktestülettől.

Az AUR-nak az nem tetszik, hogy a fekete-tengeri földgáz kitermelésében részt vesz az osztrák érdekeltségű OMV Petrom is, szerintük kizárólag a román államnak kellene kitermelnie a gázt. Emiatt a törvényt nemzetellenesnek tartják.

A cél Románia függetlenítése az orosz gáztól

A Fekete-tenger romániai területén óriási mennyiségű, a becslések szerint mintegy 200 milliárd köbméternyi földgáz van, ennek a kitermelését tenné lehetővé az offshore-törvény. Ebből az egyik tervezett kitermelési projekt, a Neptun Deep célterületén 42-84 milliárd köbméterre becsülik a gázmennyiséget – itt lép képbe az OMV Petrom, amely a román állam mellett a másik résztvevője lenne a kitermelésnek.

2020-as adatok szerint Románia gázszükségletének mintegy 7 százalékát vásárolja Oroszországtól, kb. 75 százaléka saját kitermelésből, mintegy 18 százaléka pedig más forrásokból származik, ez az arány pedig az orosz gázfüggés szempontjából igen jó aránynak számít az uniós országok körében.

Hirdetés