Újból nekifut az ügyészség a bányászjárás-ügynek – hírek csütörtökön

Minden akadály elhárult a Kübekháza-Óbéb határátkelő megnyitása útjából. Polgármesterjelölti dossziéja iktatása napján emelt vádat az ügyészség Bukarest első kerületének vezetője ellen. 

Hirdetés

Játsszunk sohavégetnemérőset 

Az igazságszolgáltatás malmai világszerte lassan őrölnek, de Romániában, egyes ügyek esetében annyira berozsdásodhatnak a fogaskerekek, hogy akár évtizedekre mozdulatlanságba dermedhetnek. Megfigyelések szerint a bénultság különösen olyan kázusok esetén vesz erőt a berendezéseken, illetve létesítményeken, amelyekben a központi román államhatalom szervei, és azok képviselői érintettek.  

A harmincnégy évvel ezelőtti bukaresti bányászjárás ügye az egyik legszemléletesebb példája a jelenségnek. Időről-időre, ímmel-ámmal életet próbálnak lehelni a döglött aktába, vigyázva arra, nehogy egy hirtelen, meggondolatlan mozdulat következtében kiessen belőle az igazság.  

A legújabb kósza kísérletre azt követően került sor, hogy Klaus Iohannis hozzájárulását adta a Petre Roman és Gelu Voican Voiculescu elleni büntetőeljárás újbóli megindításához. Csütörtökön be is idézték a legfőbb ügyészségre a volt miniszterelnököt és a volt kormányfőhelyettest. Az ügyészek megőrizték komolyságukat, és az egykori politikusok tudomására hozták, hogy ismét büntetőeljárás indult ellenük az 1990-es bányászjárás kapcsán. 

Az ügyészségen amúgy egymásnak adták a kilincset a korabeli események alakításában érintettek. A SRI volt igazgatója, Virgil Măgureanu, Mugurel Cristian Florescu, Cazimir Ionescu, Adrian Sârbu, és a főbányász, Miron Cozma is jó ismerősökként köszönthette az ügyészeket. A világ legidősebb embere versenyre gyúró Ion Iliescut az otthonában fogják kihallgatni, a 94 éves volt államfő egészségi állapota nem engedi meg, hogy megjelenjen a vádhatóság székhelyén.  

A volt államfő ellen már 2017-ben vádat emeltek az ügyészek emberiesség elleni bűncselekmények miatt, és akkor bíróság elé állították Petre Roman volt miniszterelnököt, valamint Virgil Măgureanut is. 2020 decemberében azonban a legfelsőbb bíróság visszautalta az ügyet a katonai ügyészséghez és elrendelte a nyomozás újrakezdését. A bírák mély levegőt vettek, és az ügyészek által korábban összegyűjtött minden bizonyítékot semmisnek nyilvánítottak, majd megállapították, hogy törvénytelen volt a vádirat.  

Az ügyészek szerint 1990. június 11-én és 12-én az állami hatóságok arról döntöttek, hogy erőszakos támadást indítanak a bukaresti Egyetem téren békésén tüntetők ellen, akik elsősorban a Temesvári Kiáltvány 8. pontjának érvényesítését akarták elérni, és békés módon fejezték ki az akkori politikai többséggel ellentétes nézeteiket.  

A támadásba a hatóságok bevonták a belügyminisztérium, a védelmi minisztérium, a SRI erőit, illetve több mint tízezer bányászt, valamint az ország különböző pontjairól érkezett más munkásokat.  

Az 1990. június 13-ai akció során négy személyt halálos lövés ért, 1388-an testi vagy lelki sérülést szenvedtek, 1250 személyt pedig politikai okokból megfosztottak alapvető szabadságjogától.  

Összesen hatszor indultak el a bányászok a Zsil-völgyéből csákányokkal, botokkal felfegyverkezve, hogy kíméletlenül szétverjék az aktuális főhatalomra veszélyt jelentő békés demonstrálókat. 

Ion Iliescu a katonai ügyészek azzal vádolták, hogy parancsot adott az Egyetem téri tüntetők erőszakos szétoszlatására, többek között a bukaresti nagyvállalatok munkásainak bevonásával. 

Újabb román-magyar határátkelő nyílik 

Áldását adta a román kormány a szerb-magyar-román hármas határnál található Kübekháza-Óbéb határátkelő megnyitásáról szóló határozatra – számol be az MTI.  A döntést Temesváron megrendezett, bánsági regionális projektekkel foglalkozó kihelyezett ülésén hozta meg a kabinet. 

A kormányhatározat értelmében a – korábban több ízben ideiglenesen megnyitott – határátkelőt gyalogosan, személygépkocsival, vagy 3,5 tonnánál nem nagyobb áruszállító járművekkel vehetik majd igénybe az utasok, 8-20 óra között. 

A határátkelő megnyitására a határellenőrzéshez szükséges infrastruktúra előkészítése és közművesítése után kerül sor. Erről diplomáciai csatornákon fognak egyeztetni a magyar féllel. 

Hirdetés

A kormányhatározat azt is lehetővé teszi, hogy később – szinté a magyar féllel folytatandó egyeztetés nyomán – bővítsék a nyitvatartási időt és a teherforgalom súlykorlátját 7,5 tonnára emeljék. 

A magyar-román-szerb hármas határnál – a Triplex Confinium határkőnél – több ízben szerveztek korábban néhánynapos ideiglenes határnyitást az utóbbi két évtizedben a Duna-Maros-Körös-Tisza (DMKT) Eurorégióban részt vevő önkormányzatok. 

A magyarországi Kübekháza és a szerbiai Rábé között már 2019-ben megnyílt az állandó határátkelőhely. 

A Kübekháza-Óbéb határátkelő megnyitását belpolitikai viszályok hátráltatták. 2020-ban az akkor ellenzéki PSD három Temes megyei képviselője, valamint a szerb kisebbség parlamenti képviselője kezdeményezésére a parlament külön törvényt is elfogadott a határnyitás sürgetése érdekében.

A jogszabály ellen akkor Klaus Ionopotchivanoc Iohannis álkisebbségi államelnök emelt alkotmányossági kifogást, aki a PSD-t magyarellenes szólamokkal támadta, mondván, hogy eladják Erdélyt. Az alkotmánybíróság helyet adott az államfői intésnek, mondván, hogy a határátkelőkről nem a parlamentnek, hanem a kormánynak kell egyeztetnie a külföldi partnerekkel. 

Vádat emelt az ügyészség Bukarest első kerületének polgármestere ellen 

Alighogy iktatta jelöltségét Clotilde Armand, a főváros első kerületének polgármestere, a kerületi ügyészség csütörtökön bejelentette, vádat emel az elöljáró ellen. A vádhatóság szerint az elöljáró hivatalával visszaélve jogtalan előnyre tett szert.  

Az ügyészség közölte: Clotilde Armand a főváros első kerületének polgármestereként önmagát nevezte ki egy uniós projekt menedzserének, majd erre a tevékenységére hivatkozva elrendelte a saját fizetése megemelését.  2022 májusában, júniusában, júliusában és augusztusában összesen bruttó 18.720 lejjel növelte meg ily módon a bérét – olvasható a vádiratban.  

Az ügyészség az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) feljelentése alapján indított büntetőeljárást a városvezető ellen. A nyomozás során Clotilde Armand többször is arról beszélt, hogy az ügyében vizsgálódó első három ügyészt lecserélték, „amíg találtak valakit, aki hajlandó volt aláírni a vádiratot”. 

 

 

Hirdetés