Újabb kormánybuktatásra készülünk, amikor a legnagyobb szükség lenne egy stabil országvezetésre

A legvalószínűbb forgatókönyv szerint Florin Cîţu kormánya nem éli túl a jövő keddi parlamenti szavazást, s ezt már az RMDSZ is pontosan tudja.

Hirdetés

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) kongresszusa után már jeleztük, nehéz napjai következnek Florin Cîţu miniszterelnöknek. Miután különböző procedurális hercehurcák miatt a kormánya egyelőre megúszta az USR-PLUS által benyújtott bizalmatlansági indítványt, erre jött a Szociáldemokrata Párt (PSD), és benyújtott egy másikat, amit csütörtökön már fel is olvastak a parlamentben.

A menetrend szerint erről kedden már szavazás is lesz, s ha hiszünk a pártfőmuftik nyilatkozatainak – az USR-PLUS és az AUR képviselői már jelezték, hogy megszavazzák az indítványt –, akkor

Cîţu kormánya csomagolhat, a liberálisoknak és az RMDSZ-nek ugyanis nincs többségük.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök a Maszol.ro-nak ki is jelentette: a matematikai tényállás szerint a kormány kedden meg fog bukni. Ebben az esetben egy ügyvivő kabinet fogja folytatni a munkát a Victoria-palotában. A Hotnews értesülései szerint egyébként Klaus Iohannis államfő ismét Florin Cîţut fogja nevesíteni a kormányfői tisztségre.

A (jelenlegi) miniszterelnök korábban egyértelművé tette: az USR-PLUS képviselőivel megszakít minden tárgyalást, amennyiben Barnáék megszavazzák a bizalmatlansági indítványt, így aztán

a parlamenti kisebbségben maradt PNL-RMDSZ-kormánykoalíciónak házalnia kell a támogatásért.

Hirdetés

Az alkotmány szerint egyébként, amennyiben a parlament kétszer is leszavazza az államfő miniszterelnöki javaslatát, és a kormány, 60 napon belül nem tud parlamenti többséget összetákolni, az elnök kezdeményezheti az előrehozott választásokat. De persze időközben a PNL megegyezhet a szociáldemokratákkal is a parlamenti támogatásról – ez sem kizárt, Ciolacuék viszont hallani sem akarnak arról, hogy továbbra is Cîţu legyen a miniszterelnök.

 

Hirdetés