Ugye nem gondolták komolyan, hogy egy román bandának kihívás ellopni egy 15 tonnás, működő generátort?

Spanyolországban történt a hőstett.

Hirdetés

Ismét bizonyságot tettek eltökéltségükről és a szakmájuk iránti mély alázatról a román bűnözők: ezúttal egy 15 tonnás generátort loptak el Spanyolországban, amely egy 1000 lakásból álló lakóparkot látott el elektromos árammal Alcala de Henares környékén.

Az ötfős banda még november 28-ára virradóan követte el a nagyszerű akciót, de csak most került nyilvánosságra.

A generátort az ingatlanfejlesztő állította üzembe mindaddig, amíg a lakóparkot rá nem kötik az országos villamosenergia-hálózatra.

Csakhogy egy megrendelő – egy meg nem nevezett román üzletember – szemet vetett a mintegy félmillió euró értékű generátorra, és 200 ezer eurót ajánlott a bűnbanda tagjainak, ha leszállítják neki a berendezést az onnan 350 kilométerre levő valenciai kikötőbe.

A Galac és Brăila megyéből származó társaság tagjai nem totojáztak: az éjszaka közepén megjelentek a helyszínen egy teherautóval és egy nagy teljesítményű daruval – természetesen ezeket is lopták, naná –, majd annak rendje és módja szerint lekapcsolták a berendezést, felpakolták a teherautóra, és elszeleltek.

Csakhogy a nagyszerű akcióba egy kis hiba csúszott.

Az áramszolgáltatás leállása ugyanis beindította a riasztókat, és két rendőrjárőr már percek múlva a tolvajok nyomába eredt.

Hirdetés

A tett helyszínétől 7-8 kilométerre egy rendőrségi ellenőrzőpontnál megálltak, és a zsákmányt hátra hagyva elmenekültek, de egyiküket elfogták, és a vallomása alapján másnap a banda másik négy tagját is kézre kerítették.

És ekkor jött a meglepetés: mint kiderült, egy olyan, több mint százfős, zömmel románokból álló, de a soraiban moldovai, spanyol és marokkói állampolgárokat is felvonultató bűnbanda tagjairól van szó, akik évek óta rettegésben tartják Spanyolország középső részét.

Az elmúlt négy évben a banda több mint 500 autólopást követett el, de munkagépeket is loptak, és betörések és csalások is a számlájukra írhatók.

Meg kell hagyni, tekintélyes mértékben hozzájárultak a románok hírnevének öregbítéséhez az ibériai országban.

Hirdetés