Úgy veszik a hamisított termékeket Romániában, mintha nem lenne holnap

Ami jókora veszteséget jelent az államkasszának.

Hirdetés

Kiváló piacot jelent Románia a hamisított termékek számára: annyi, az eredetihez legfeljebb külsejében, de minőségében nem vagy alig hasonlító cuccot vásárolnak az országban, hogy az jelentős, érzékelhető kiesést jelent az államkassza számára.

Az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO) által ismertetett friss kimutatás szerint a román költségvetés évi 2,7 milliárd lej bevételtől esik el amiatt, mert az emberek a bolt helyett inkább a piacon vásárolják meg az Adibos cipőt. (Persze egyáltalán nem kizárható, hogy az ilyen szempontból biztonságosnak gondolt üzletekben is forgalmaznak hamis márkajelzéssel ellátott termékeket).

Ez az összeg elegendő lenne a családi pótlék megduplázására, de ha nem osztanák azonnal szét, hanem jó gazda módjára bánnának vele, akkor jelentős mértékben hozzájárulhatna a költségvetési hiány csökkentéséhez.

A legnagyobb népszerűségnek örvendő hamisított termékek rangsorában az első helyen a gyógyszeripari termékek állnak (1,8 milliárd lej), a dobogó második foka a kozmetikumoknak jutott (0,6 milliárd lej), míg a harmadik helyen a játékok állnak (0,1 milliárd lej). És mielőtt hiányérzetünk támadna: holtversenyben a szintén 0,1 milliárd lejes tételt jelentő borokkal és szeszes italokkal.

Az EUIPO szomorúan jegyzi meg, hogy a jelenség nem csupán azért káros, mert az államkasszába nem folynak be a különféle adók, hanem azért is, mert a hamisított termékek forgalmazásából gyakran súlyos bűncselekményeket finanszíroznak, például kábítószer-kereskedelmet, de a pénzmosásra is kiváló eszköz.

Hirdetés

Uniós szinten összesen 68,4 milliárd lejnek megfelelő kárt okoz az államkasszáknak a hamisított termékek kereskedelme.
Ráadásul rendszerint a hamis logóval ellátott cuccok minősége sem olyan, mint az eredetié, tehát ez a jelenség különösen veszélyes.

Úgyhogy ne dőljünk be a fillérekért árult, márkásnak mondott termékek forgalmazóinak. Mert ha valami túl szépnek tűnik, hogy igaz legyen, akkor ez rendszerint így is van.

Hirdetés