Úgy tűnik, az 1979 után születettek nagyobb eséllyel kaphatják el a majomhimlőt

Nem mintha a vírusok ismernék a számokat. A magyarázat jóval egyszerűbb. Eközben újra növekedni kezdett a koronás esetek száma.

Hirdetés

A bukaresti Matei Balș Intézet orvos igazgatója, Adrian Marinescu infektológus most egy újabb adalékkal gazdagította a majomhimlővel kapcsolatos ismereteinket.

Bár ez természetesen ugyanúgy csak elmélet egyelőre, mint eddig minden, amit a terjedése korai szakaszában lévő betegségről és az azt okozó vírusról tudni lehet, Marinescu mégis megkockáztatja, hogy az 1979 után születettek vélhetően nagyobb eséllyel kaphatják el a betegséget. Ez természetesen nem azért van, mert a vírus nagyobb tisztelettel viseltetne az idősebb generációk iránt, hanem azért, mert 1979-ig kötelező volt az embereket megfertőző himlő, pontosabban a fekete himlő elleni védőoltás, amely a megfigyelések jelen állása szerint mintegy 80–85%-os védelmet nyújt a majomhimlővel szemben is.

Más szakemberek persze korántsem ilyen biztosak ebben, mondván, hogy semmiféle bizonyíték nincs arra, hogy a több mint négy évtizede kapott oltások még most is nagyon biztos immunválaszt eredményeznek, de az tény, hogy egyelőre fiatalok fertőződnek meg zömében.

Romániában eddig négy igazolt eset van, világszerte pedig mintegy 1600, így a szakemberek is azt mondják, hogy még korántsem beszélhetünk járványról, csak esethalmozódásról. A majomhimlő ráadásul az eddigi tapasztalatok alapján nem is tűnik túl veszélyes betegségnek, szóval semmi ok a pánikra.

Újra növekedni kezdett a koronás esetek száma

Hirdetés

Emlékeznek még a koronavírusra? Igen, az amelyik két évet eltüntetett az életünkből. Nos március közepe óta folyamatos csökkenés volt tapasztalható az esetszámokat illetően, de az utóbbi két hétben valami megváltozott.

A június 6–13. közötti héten összesen 2112 új esetet igazoltak, ami még csak egy icipicit volt több, mint az azt megelőző hét esetszáma, a június 13–19. közötti héten viszont már 2609 új fertőzött volt, ami azonban már mintegy 20%-os emelkedést jelent hirtelen az egy héttel korábbi adatokhoz képest. Ebből persze egyelőre nem kell messzemenő következtetéseket levonni, az viszont már eleve rossz, hogy a csökkenés növekedésbe csapott át. Csak szóltunk.

Hirdetés