Tűzvész tombolt Csíkszeredában a Somlyó utcai romatelepen (VIDEÓval/FRISSÍTVE)

A több száz károsultat az önkormányzat szállásolta el.

Hirdetés

Frissítés:

Időközben kiderült, egy kályha túlhevült csöve okozhatta a csíksomlyói tűzvészt, az anyagi kár 100 ezer lej körül mozog – tudta meg a Székelyhon a megyei rendőr-főkapitányságtól. Az eddigi vizsgálatok alapján a cigánytelep egyik 26 éves lakója többek közt PET-palackókból és gumiból rakott tüzet egy kályhába, ettől aztán túlhevült a cső. A Székelyhon egyébként egy fotóriportot is készített a csütörtök esti tűzvész utáni állapotokról. Pénteken egyébként Klaus Iohannis államfő felhívta telefonon Korodi Attilát, Csíkszereda polgármesterét és támogatásáról biztosította a helyi közösséget, de gratulált a közösségi összefogáshoz is.

Hatalmas tűz pusztított csütörtökön este Csíkszeredában: kigyulladt és porig égett a Somlyó utcai romatelep több háza is.

A Székelyhon beszámolója szerint a tűz miatt több ló is elszabadult és Csíkszereda utcáin vágtattak. A több száz lakó menekült, menekítették a holmijaikat. Sok gyerek mezítláb, félmeztelenül vagy pokrócba göngyölve menekült.

A szurokkal, kátránnyal bevont tetőszerkezetek oltása eközben szélmalomharcként zajlott, volt, hogy a házakhoz közel levő tűzoltóautót is locsolni kellett, akkora volt a forróság – és annyira veszélyes volt a tűz.

A több ezer literes tartállyal rendelkező tűzoltóautókból elfogyott a víz, és tűzcsap hiányában nem volt ahonnan újratölteni, így az oltás után funkciójukat vesztett járművek hátratolattak a szűk utcában, hogy vízutánpótlásért induljanak.

Eközben a pálfalvi önkéntes tűzoltók egy bevetési járművel, szivattyúk segítségével a közeli Somlyó-patakból kezdték pumpálni a vizet, ahol időközben egy kisebb gátat alakítottak ki a cigánytelepi férfiak, akik lemezekkel, káddal és minden kezük ügyébe kerülő nagyobb holmival duzzasztották fel a patakot, hogy a vízutánpótlás biztosított legyen.

Hirdetés

A Hargita megyei tűzoltóság tájékoztatása szerint körülbelül húsz faházat érintett a tűz, a lángok mintegy ezer négyzetméteren pusztítottak. Este tizenegy óra előtt nem sokkal sikerült megfékezni a lángokat.

A tűzkárosult családokat az önkormányzat kisbuszaival az Erőss Zsolt Arénába szállították, ahol elszállásolták őket.

Korodi Attila polgármester a közösségi oldalán felhívást tett közzé, ennek nyomán egyre több csíkszeredai érkezett a sportcsarnokhoz, ruhát, élelmet, teát, matracokat és ágyneműket hozva a károsultaknak.

Az összefogásnak köszönhetően a tűzkárosult családok – becslés szerint több mint kétszázan, de valójában több százan – tagjainak végül lett, ahol álomra hajtani a fejüket.

Korodi pénteken reggel újabb felhívást tett közzé, amelyben önkénteseket toboroz élelmiszerosztásra.

Hirdetés