Forrás: képernyőmentés

Tűzoltókat kellett hívni: kigyulladt két használaton kívüli vagon Kolozsváron – hírek vasárnap

A jelek szerint pedig vonatpótló buszok fognak közlekedni a felújításra váró Kolozsvár-Nagyvárad szakaszon.

Hirdetés

Két vagon gyulladt ki a kolozsvári vasútállomáson

 

A kolozsvári lakosoknak bizonyára ismerős látvány a vonatállomáson rostokoló, graffitikkel gazdagon ellátott néhány szerelvény, amelyek a hátsó síneken álldogálnak. Régebb itt egészen régi típusú vagonokat is meg lehetett figyelni. Mivel ezek a vagonok nem voltak sosem teljesen lezárva – adott esetben kitörött vagy kitörték az ablakaikat – ezért hajléktalan emberek is használták őket.

Január 7-én is egy ilyen esetről számoltak be – két festett vagon égett le a kolozsvári vasútállomáson, a tűz okozója pedig valószínűleg egy hajléktalan lehetett, aki meg szeretett volna melegedni az egyik elhagyatott vagon belsejében, így tüzet gyújtott odabent. A tűz azonban elharapózott, egy negyven év körüli férfit pedig kórházba kellett szállítani kisebb égési sérülésekkel, illetve füstmérgezés gyanújával. A lángoló vagonokhoz két speciális tűzoltóautót is kirendeltek, a vasútállomáson pedig a magas feszültségű villamos kábeleket is áramtalanítani kellett, hogy az esetleges sérülésveszélyt megelőzzék.

 

Hétfőtől csak pótlóbusszal lehet közlekedni a Kolozsvár–Nagyvárad vasútvonalon

 

Mint azt korábban írtuk, épp itt volt az ideje a Kolozsvár–Nagyvárad közötti vasútvonal felújításának, annak ellenére, hogy ez sokunknak jónéhány kellemetlenséget okozhat, főleg addig, ameddig tisztességesen és zökkenőmentesen be nem indul a vonatok pótlása bizonyos útvonalakon. A Magyarországra igyekvő emberek, vagy az onnan érkezők is akadályokba ütközhetnek az államközi vonatjáratok igénybevételének esetén.

Hirdetés

Romániában az Egeres–Kissebes (jobbik esetben) 2026-ig tartó szakaszfelújitása alatt a Kolozsvár–Nagyvárad útvonalon pótlóbuszok fognak közlekedni: január 8-tól, hétfőtől a vonatokat buszok váltják fel, és ez a változás legalább két évig érvényben marad, a vasúti forgalom 2024. január 8-tól 2026. január 8-ig szünetel. A pótlóbuszokat a vasúti személyszállítási szolgáltatók (RTO-k) biztosítják, és menetrendjük szerint közlekednek majd a következő útvonalakon:

 

    • Egeres – Bánffyhunyad – 8 autóbusz, Bánffyhunyad – Egeres – 7 autóbusz, biztosítva a folytonosságot a Kolozsvár – Egeres és vissza távolságon közlekedő vonatokkal, az utasok átszállásával Egeres állomáson;
    • Egeres – Sztána – 2 autóbusz (mindkét irányban egy-egy busz), biztosítva a folytonosságot a Kolozsvár – Egeres és vissza útvonalon közlekedő vonatokkal, az utasok átszállásával Egeres állomáson;
    • Kolozsvár – Bánffyhunyad és vissza – 2 busz (irányonként egy busz);
    • Kolozsvár – Nagyvárad és vissza – 12 autóbusz (irányonként 6 autóbusz).

A részletes menetrendek ezen a linken érhetők el.

 

Hirdetés