Giccs, tűzijáték, öngól, törökverő olaszok – elkezdődött az Európa-bajnokság

A szokásos giccses megnyitó ünnepség után kaptunk egy decens mérkőzést. Rómában minden út a török kapu fele vezetett péntek este.

Hirdetés

Tizennyolcezer szurkoló előtt, egy meglehetősen giccsesre sikeredett megnyitót követően elkezdődött végre a 2021-es labdarúgó Európa-bajnokság Rómában. Amikor már valahogy túltettük magunkat a Martin Garrix, The Edge és Bono által előadott, borzalmas Eb-himnuszon, jött egy távirányítós kisautó, beszállította a kezdőkörbe a labdát és indulhatott a foci.

A ravasz törökök olaszos defenzív focival próbálták meglepni Olaszországot a labdarúgó Európa-bajnokság római nyitómeccsén – de csak az első félidőt tudták kihúzni kapott gól nélkül, aztán nagyobb verést kaptak, mint Rejtő Jenő regényeiben a Török Szultán Tuskó Hopkinstól.

A meccs folytatódó hagyományai: az olasz válogatott még sosem kapott ki Törökországtól, és a török válogatott az ötödik Eb-jén is elvesztette első mérkőzését.

A meccs öntökönlövése: Senol Günes. A török edző megpróbálta kibekkelni az olaszokat, de olyannyira átadta nekik a területet és a labdát, hogy erre esélye sem volt. Az olasz fölény az első félidőben 14-0-s lövésszámot hozott, bár ebből csak három ment kapura, de szünet után a mennyiség átment minőségbe, és jöttek is gólok is.

A meccs olasza: Merih Demiral. A Juventus védője ugyan a török védelem oszlopa, de az ő hasáról bepattant labda törte meg a jeget. A 2018-as világbajnokság 12 öngólja után idén is hasonlóan önveszélyesek lesznek a védelmek?

Hirdetés

A meccs tanulsága: a videóbíró is ember. Az belefér, hogy a találkozót vezető Danny Makkelie nem látta a török Zeki Celik tizenhatoson belüli kezezését, de hogy a többszöri visszajátszást megnéző Kevin Blom se szóljon kollegájának, az egy vicc. Az olaszok még további két, a törökök pedig egy büntetőt reklamáltak az első félidőben, de azokat az eseteket tényleg nem volt érdemes visszanézni.

A-csoport, első forduló:
Törökország–Olaszország 0-3 (Demiral 53. – öngól, Immobile 66., Insigne 79.)

Hirdetés