Túlfizetett sztájlisztok borzolják a kedélyeket a kulturális minisztériumnál

A kormányfő közbeavatkozását kéri a szakszervezet, mert nem fair, hogy egy fodrász háromszor többet keressen a tárcánál, mint egy átlagos közalkalmazott.

Hirdetés

Néha egészen meglepő dolgokra világít rá az éves pénzügyi átvilágítás az egyes minisztériumok szintjén: a kulturális tárcánál például 14 közalkalmazottat – köztük fodrászt, sztájlisztot és őrt – is találtak, akik egy év alatt két és félszer többet kerestek, mint a versenyszférában dolgozó társaik. A minisztériumi alkalmazottak szakszervezete csütörtökön felhívta a figyelmet, hogy ezek az úgynevezett tanácsadók közel háromszor nagyobb fizetést kaptak, mint amennyit a közfizetésekre vonatkozó 2017/153-as kerettörvény lehetővé tesz. Havonta legkevesebb bruttó 6 600, legtöbb 13 500 lejt kerestek, miközben a törvény bruttó 5 000 lejt irányoz elő a kulturális minisztérium közalkalmazottai számára. A számvevőszék vizsgálatai is igazolták, hogy súlyos szabálytalanságok vannak a fizetések terén, de ezt szőnyeg alá söpörte a tárca – állítja a szakszervezet vezetője, aki szerint csúfot űznek az adófizetők pénzéből.

Állítólag a közbeszerzésekkel is trükköznek, ugyanis szerződést kötöttek egy magáncéggel a minisztérium székhelyén található műszaki infrastruktúra felügyeletére, és ezt a szolgáltatást úgy fizették ki, hogy a szolgáltató minden hónapban ugyanazt az elszámolást nyújtotta be. A szakszervezet többször kérte a tárcavezetőt, hogy indítson belső eljárást a szabálytalanságok felderítésére, de nem kaptak kielégítő választ. Éppen ezért most azt kérik Ludovic Orban kormányfőtől, hogy lépjen közbe, ellenkező esetben az igazságszolgáltatáshoz fordulnak.

Egyébként az agrárminisztériumnál végzett belső ellenőrzések során is kiderült, hogy a közalkalmazottaik számát a magánszektorból érkező fodrászok és őrök gyarapítják. A miniszter akkor bejelentette, hogy 15 százalékkal csökkenteni fogják az alkalmazottak számát és január elsejétől megszüntetik a közreműködést a magánszektorból átigazolt személyekkel. Országos szinten 136 ilyen esetet azonosítottak be.

Hirdetés