Túl alacsonynak tartja az Európai Bizottság által a középületekben javasolt hőmérsékletet az energiaügyi miniszter, és szerinte lesz gáz télen

Virgil Popescu sem szeret fázni, még akkor sem, ha takarékoskodni kell a gázzal.

Hirdetés

Túlzásnak tartja Virgil Popescu energiaügyi miniszter az Európai Bizottság javaslatát, amelynek célja, hogy télen a tagállamok takarékoskodjanak a gázzal, és ezzel csökkentsék az Oroszországgal szembeni függőséget.

A brüsszeli testület illetékesei ugyanis valamiért úgy gondolják, hogy a 19 fokos hőmérséklet elegendő egy épületben a téli zegernye idején, ezért arra ösztönzik a tagállamokat, hogy a középületekben ennél ne csavarják feljebb a termosztátot, hogy ezzel is jól megmutassuk Putyinnak.

Popescu azonban nem ért egyet vele.

Mint csütörtökön este elmondta, ezt túl hidegnek tartja. Emlékeztetett arra is, hogy 1989 előtt már megtapasztalhattuk, milyen az, amikor korlátozzák a fűtést, és senkinek sem tetszett, ezért nem szeretné ennyire lecsavarni a fűtést.

Persze túlzásokba sem kell esni: télen a 25 fok túl meleg, viszont a 19 már túl hideg.

Azt egyébként elismerte, hogy a legnagyobb energiaveszteség a középületekben van, ezért szükséges az energiahatékonyságuk növelése.

Popescu egyébiránt meglehetősen derűlátó, szerinte annak ellenére sem kell télen áram- és földgáz-korlátozástól tartani, hogy több európai politikus szerint is energiaválság lesz Európában.

Mint mondta, nem akar korlátozásokat, és szerinte nem is lesz gond az áramtermeléssel. A földgáz kapcsán arról beszélt:

a lakosság és a védett fogyasztók számára jut majd gáz.

Hirdetés

Ezzel arra utalt, hogy a kormány már korábban jelezte: ha gond lesz, az ipari létesítmények fogyasztását korlátozzák majd, de nem gondolják, hogy szükség lesz rá.

A gáztározók már 49 százalékos arányban fel vannak töltve, és az EB által kért 80 százalékos szintet is elérik novemberre.

Mindazonáltal Popescu arra is figyelmeztetett, hogy nem árt takarékoskodni, és az otthonok energiahatékonyságát is tanácsod javítani.

Hiszen ez attól függetlenül is megtakarítást eredményez, hogy mennyi gáz van a csőben.

Hirdetés