Több tucatnyi diák koronavírus-tesztje lett pozitív, a miniszter nem támogatja a védettségi igazolvány bevezetését az oktatásban

Mert szerinte a megelőzésre és a bizalomra kell helyezni a hangsúlyt.

Hirdetés

Ha már hétfőn hivatalosan is elkezdődött a diákok tesztelése a koronavírus kimutatására szolgáló nyáltesztekkel, akkor természetesen nem úsztuk meg pozitív minták nélkül: az oktatási tárca összesítése szerint estig 86 diák szervezetében mutatták ki a kórokozó jelenlétét.

A minisztérium arról is összesítést készített, hogy jelenleg hány iskolában zajlik jelenléti oktatás. Ebből kiderül, hogy az összesen 17 925 oktatási intézményből 17 677-ben személyesen is jelen lehetnek a diákok az iskolapadokban.

Ez több mint 99 százalék.

Mindez azt jelenti, hogy 238 tanintézetben zajlik a járvány miatt online az oktatás – sajnálatos módon jórészt partiumi és erdélyi megyékben. A legtöbb – 52 – ilyen intézmény Bihar megyében működik, a második helyen Arad megye áll 36-tal, a harmadikon pedig Hunyad 20-szal.

Az iskolák személyzetének átoltottsága egész szép az adatok szerint: 13 728 intézményben 60 százalék fölötti, 2697-ben pedig egyenesen 100 százalékban váltak védetté a dolgozók az oltások révén.

A diákok közül eddig 437 800-an vették fel az oltást – 130 ezren a 12-15 éves korosztályból, 307 800-an pedig a 16 év fölöttiek közül –, ami

az összes oltásra jogosult diák 35 százaléka.

Hirdetés

Mindezen adatok alapján Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter azt mondta: nem támogatja a védettségi igazolvány bevezetését az oktatási intézményekben.

A tárcavezető hétfőn este arról beszélt: a megelőzésre és a bizalomra kell helyezni a hangsúlyt, és egyébként is, az oktatási intézményekben nagyjából kétszerese az átoltottság az országos szintnek, ezért a megelőzésre, az egészségügyi szabályok betartására és az oltások számának növelésére kell helyezni a hangsúlyt.

Hirdetés