Több tucat iskola és kórház bármikor kigyulladhat, mert egy tűzvédelmi cég nem végzi a munkáját

Itt van (még) egy jó példa arra, hogyan működnek a dolgok mifelénk hat évvel a Colectiv-tragédia után, a kórháztüzek országában.

Hirdetés

A rendőrség csütörtökön több mint kétszáz helyszínen – Bukarestben és 28 megyében – végez házkutatást egy adócsalás és pénzmosás gyanúja miatt indított bűnvádi eljárás keretében.

Az eddigi vizsgálatok alapján egy bukaresti cég több száz állami intézménnyel – többek közt iskolákkal, kórházakkal, börtönökkel, tömegközlekedési vállalatokkal –, és magáncéggel kötött szerződést tűzvédelmi eszközök, felszerelések beszerzésére, periodikus ellenőrzésére és karbantartására, s mint kiderült,

a munkát nem végezték el, csak papíron.

2019 eleje óta egyebet sem csináltak, csak kicserélték a dátumot a tűzvédelmi felszerelésekre ragasztott tanúsítványokon anélkül, hogy érdemben ellenőrizték volna őket,

a karbantartásért járó pénzt azonban nem felejtették el zsebre tenni.

Az ügyben Maros, Arad, Fehér, Brassó, Beszterce-Naszód, Hunyad, Kolozs, Szilágy, Szatmár, Temes és Máramaros megyei intézmények, cégek is érintettek, és nem kizárt, hogy az ügyből országos botrány lesz. Egy olyan országban, ahol nem csak a kórházak, de az iskolák jelentős része nem is rendelkezik tűzvédelmi engedéllyel.

Hirdetés