Több mint 15 ezer orvost veszített el Románia az uniós csatlakozás óta

A fehér köpenyes kivándorlást sem a béremelés, sem a pandémia nem tudta megállítani. Alexandru Rafila szerint a szakemberek anyagi megbecsülésén tovább kellene javítani.

Hirdetés

A 2007-es uniós csatlakozás óta több mint 15 ezer orvos vándorolt ki az országból, s a román egészségügyi rendszer továbbra is folyamatosan veszíti el a szakembereit – erről Alexandru Rafila egészségügyi miniszter beszélt csütörtökön, egy törökországi konferencián.

Bár 2015 óta a kivándorlás enyhén csökkenő tendenciát mutat,

sem a 2018-ban bevezetett jelentős béremelés, sem a pandémia nem tudta megállítani a folyamatot.

Alexandru Rafila szerint az eddig eszközölt intézkedések nem elegendőek, az orvosok anyagi megbecsülésén túl ideje lenne megfelelőbb munkahelyi körülményeket is teremteni számukra.

Egy tavalyi felmérés egyébként azt mutatja, hogy 2020-ban – a pandémia kitörésének évében – is naponta hat orvos hagyta el az országot, a fehér köpenyes elvándorlás pontos mértékét azonban még ez sem tükrözi pontosan.

2021-ben 776 orvos váltotta ki a külföldi munkavállaláshoz szükséges szakmai igazolást.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) 2020-ban arról cikkezett, hogy Románia világrekordernek számít orvoselvándorlásban, erről itt írtunk részletesen, a szakemberhiányról pedig itt.

Hirdetés