Tizenegyespárbaj után süllyesztették el a spanyol armadát az olaszok

Hiába játszottak jobban a spanyolok, a tizenegyeseket jobban rúgó Olaszország jutott elsőként az Európa-bajnokság döntőjébe.

Hirdetés

A nap folytatódó sorozata: Olaszország. Zsinórban 33 veretlen meccsnél tart, és bár a tornán először nem tudta irányítani a mérkőzést (65 százalékban a spanyoloknál volt a labda), hátrányba most sem került.

A nap megszakadt sorozata: Spanyolország. Ötödször játszott Eb-elődöntőt (1964-ben, 1984-ben, 2008-ban és 2012-ben volt az előző négy) és most először nem tudott továbbjutni.

A nap apját túlszárnyaló fiúja: Federico Chiesa. Enrico Chiesa is lőtt gólt Európa-bajnokságon 1996-ban, de Olaszország akkor mégis kiesett a csoportkörben. A fiának már két találta van a tornán, és apjával ellentétben vasárnap döntőt játszik a Wembley-ben.

A nap elátkozott gólkirálya: Álvaro Morata. A spanyol szurkolók és a sajtó is a pokolba kívánta az Eb kezdete óta, de Luis Enerique kitartott mellette. Csereként beállva egyenlített, és ezzel a spanyol válogatott legjobb Eb-góllövője lett 6 góllal (Fernando Torresnek 5 van) – hogy aztán kihagyja a sorsdöntő tizenegyest.

A nap pimasza: Jorginho. A brazil származású olasz középpályás alighanem a világ jelenleg legjobb tizenegyes-rúgója, de a továbbjutást eldöntő, Unai Simón kapust térdre kényszerítő lövése egyszerre volt félelmetesen pofátlan és kegyetlenül magabiztos.

Európa-bajnokság, elődöntő:

Spanyolország–Olaszország 1-1 – 11-esekkel 2-4 (Morata 80., illetve Chiesa 60.)

11-esek: Moreno, Thiago, illetve Belotti, Bonucci, Bernardeschi, Jorginho

Hirdetés

Kihagyta: Olmo, Morata illetve Locatelli,

A góllövőlista élmezőnye:

5 gólos: Patrik Schick (cseh), Cristiano Ronaldo (portugál)

4 gólos: Romelu Lukaku (belga), Karim Benzema (francia), Emil Forsberg (svéd)

3 gólos: Georginio Wijnaldum (holland), Robert Lewandowski (lengyel), Haris Seferović, Xherdan Shaqiri (svájciak), Harry Kane, Raheem Sterling (angolok), Kasper Dolberg (dán), Álvaro Morata (spanyol)

Hirdetés