Tíz év bujkálás után kapták el Adrian Năstase egykori bűntársát

Öt évet kapott – ha akkor börtönbe vonul, akár pár év után szabadulhatott volna.

Hirdetés

Svédországban azonosították és letartóztatták Diana Gasparovici-ot, az állami építkezésügyi felügyelet egykori főfelügyelőjét, aki tíz éve tűnt el, miután korrupció miatt elítélték – jelentette be a bukaresti fővárosi rendőr-főkapitányság.

Gasparovici öt év letöltendő börtönbüntetést kapott 2012 júniusában közérdek ellen elkövetett hivatali visszaélésben való bűnrészesség miatt, de a büntetés letöltésének megkezdése előtt eltűnt az országból. Az egykori tisztségviselőt Romániában és nemzetközi szinten is körözték, és európai letartóztatási parancsot adtak ki ellene, a román hatóságok pedig kérni fogják a kiadatását.

Diana Gasparovici A minőség trófeája néven elhíresült korrupciós ügy egyik vádlottja és elítéltje volt. Ennek az ügynek a főszereplője Adrian Năstase korábbi miniszterelnök volt, akit két évre ítéltek. Az volt a vád ellene, hogy 2004-es államfőválasztási kampányát azoknak a cégeknek a hozzájárulásaiból finanszírozta, amelyek abban az évben beiratkoztak A minőség trófeája elnevezésű versenybe, amit az állami építkezésügyi felügyelet hirdetett meg.

Ez volt az az az ügy, amelynek ítélethirdetése után Năstase megpróbált öngyilkos lenni egy pisztollyal. A tíz évvel ezelőtt hatalmas nyilvánosságot kapott incidensben az egykori politikus nyakon lőtte magát és kórházba szállították, ezután kezdte meg börtönbüntetésének letöltését. 2014 augusztusában szabadult a börtönből.

Hirdetés