Tíz év alatt egy nagyvárosnyi gyerek mondott idő előtt búcsút az általános iskolának

Az oktatási minisztérium bemutatott néhány hajmeresztő adatot az iskolaelhagyás mértékéről.

Hirdetés

A korai iskolaelhagyással kapcsolatos adatok rendszerint lesújtóak, és hát sajnos az oktatási minisztérium legfrissebb kimutatása is ebbe a kategóriába tartozik.

Ebből kiderül többek közt, hogy a 2010 és 2020 közötti időszakban – azaz 10 év alatt –

az általános iskolások 14 százaléka lemorzsolódott,

nem jutott el a nyolcadik osztályig. Ez számszerűsítve több mint 323 ezer gyereket jelent, ami nagyjából Kolozsvár teljes lakosságának felel meg.

Tovább is lehetne ragozni: ez 12 944 huszonöt fős osztályt tesz ki. Ha csak a vidéki iskolák adatait nézzük, a helyzet még rosszabb – ott ötből egy diák nem jut el addig, hogy befejezze a nyolcadik osztályt, míg városi környezetben a lemorzsolódás 4,9 százalék körüli volt a vizsgált időszakban.

A probléma rendkívül összetett,

Hirdetés

sok oka van annak, hogy a fiatalok egy része tanulmányait félbehagyva kimarad az iskolából. Személyes és családi gondok, tanulási nehézségek, illetve a társadalmi-gazdasági problémák egyaránt szerepet játszhatnak az iskolai lemorzsolódásban.

A kormány egyébként tavaly fogadott el egy, az iskolaelhagyás csökkentését célzó, 543 millió eurós finanszírozású országos programot, ebből a pénzből a veszélyeztetett iskolákat támogatják. Bár egy korábbi célkitűzés szerint az iskolaelhagyás arányát 2020-ra 11 százalékra kellett volna csökkenteni, a mutató 15 százaléknál akadt meg.

Hirdetés