Tepertőapokalipszissel és tarjakatasztrófával riogatnak a húsipari szakemberek

Ha ön szereti a jól átsütött csülköt pékné módra, az ízletes kolbászt vagy a füstölt szalonnát, akkor szomorú időszak elé nézhet.

Hirdetés

Sonkakrízis és karajvészhelyzet fenyeget, úgyhogy szűk esztendők jöhetnek a húsevőkre – különösen pedig a sertéshús kedvelőire. Legalábbis ezzel riogatnak a húsipai szakemberek.

Radu Timiș, a Román Hússzövetség elnöke kedden este kongatta meg a vészharangot: mint mondta, jövőre akár meg is háromszorozódhat a disznóhús ára – miközben már most sem olcsó, átlagosan négy euróba kerül egy kiló belőle –, és ez még a jobbik helyzet, mert még az is előfordulhat, hogy egyszerűen eltűnik az üzletek polcairól.

Az egyik ok: a román hatóságok pancser módon próbálják leküzdeni az afrikai sertéspestis-járványt. Mint mondta, a járvány megjelenésének 2017. július 31-i bejelentése óta 254 településen összesen 709 fertőző gócot azonosítottak, több mint 540 ezer sertést semmisítettek meg, és 2300 vaddisznó esetében is diagnosztizálták a kórt.

Timiș szerint a járvány leküzdéséhez le kell állítani a sertésvásárokat, és egy háztartásban nem szabadna ötnél több sertést nevelni. Ja, és tenni kell valamit a szabadon csatangoló vaddisznók ügyében is.

A másik ok: a hatalmas kínai piac megnövekedett sertéshús-igénye. Mivel a kínai tenyésztők már nem tudják ellátni az ottani piacot, az ázsiai forgalmazók az európai tenyésztőktől vásárolják fel a húst. Ami egyrészt felveri az árakat – Kínában máris 6 euró körül van egy kiló disznóhús ára –, másrészt kiüríti az üzleteket.

Timiș szerint élelmiszerválság fenyeget, mert oké, hogy a disznóhús eltűnése után a marha- vagy a baromfihús felé fordulnak az emberek, de éppen ezért ezek ára is emelkedni fog. Úgyhogy más fehérjeforrások után kell nézni.

Ott van még lehetőségként a vegetarianizmus, de ez azért a közép-európai polgárok többsége számára nem komolyan vehető opció.

Hirdetés

A hússzövetség elnöke annyiban megnyugtatott, hogy most, az ünnepek táján még nem lesz hiány sertéshúsból az áruházakban, mivel már korábban megkötötték a szerződéseket a beszállítókkal.

Februártól vagy márciustól azonban kezdődik a hét szűk esztendő.

Úgyhogy aki úgy érzi, képtelen meglenni a napi – vagy legalább heti – betevő flekken- vagy tepertőadagja nélkül, az már most kezdjen el spájzolni.

Mi szóltunk.

Hirdetés