Tényleg jobban hiszünk ismeretlenek Facebook-bejegyzéseinek, mint a hatóságoknak koronavírus-ügyben?

Vigyázzunk a félretájékoztatásokkal: a Bergamoból hazatérő háromszáz romáról kiderült, hogy „csak” negyvenen vannak. De ne higgyünk SRI-s rokonokra hivatkozó Facebook-bejegyzéseknek sem, melyek szerint a vírus már jelen van Romániában.

Hirdetés

A koronavírus körüli román hisztéria a napokban jól szemlélteti az ország lélektanát: lassan nagyobb a pánik Romániában, ahol továbbra sincs jelen a vírus, mint Olaszországban, ahol 11 halálos áldozatról szólnak a legutóbbi hírek. Az alábbi két, egymástól független hír megmutatja, miképpen lehet tömegpánikot kelteni félretájékoztatással, tudatos álhírgenerálással, ismételten igazolva azt a közhelyet, hogy az emberi butaság tárháza kimeríthetetlen.

A hétvégén egy Suceava megyei község, Valea Moldovei polgármestere azzal riogatott, hogy Mironu faluba hazatért Olaszországból háromszáz roma, akik azt hazudták a határátlépéskor, hogy Németországból jönnek, hogy elkerüljék a karantént. Amikor a romaügyekért felelős oktatási felügyelő, Lucian Dimitriu a hét elején a helyszínen vizsgálódott, megállapította, nem háromszáz, hanem mintegy negyven romáról van szó, akik valóban hazudtak a határnál.

Attól tartottak, hogy ha Bergamoban maradnak, elkapják a betegséget, ezért személyautókkal, kisbuszokkal – ki mivel tudott – hazajött Romániába. Dimitriu szóba állt velük, és kiderült, az ő fejükben a karantén egyet jelent a börtönnel, tehát amikor az a hír járta, hogy a vesztegzár alatt lévő észak-olaszországi régiókból hazaérkezőket egyből karanténba helyezik, ők azt hitték, hogy börtönbe zárják őket.

Mindenesetre a háromszáz koronavírus-gyanús roma vizionálásával a polgármesternek sikerült pánikhangulatot teremteni a faluban, ami mindössze annyiban tűnhet indokoltnak, hogy a településen semmilyen óvintézkedést nem vezettek be. A lakosság azért van felháborodva, mert a hazatért romák szabadon jönnek-mennek a településen, sőt, kedd éjszaka a házaik előtt mulatoztak. A Suceava megyei kormányhivatal és a közegészségügy képviselői is vizsgálódnak az ügy kapcsán.

Míg a fentebbi eset egy részigazságot tartalmazó álhír nyomán mutatja meg, milyen hatást kelt a félretájékoztatás egy moldvai megye egyik szegletében, addig a következő már nagyban játszik, és minden bizonnyal szerepet játszott abban, hogy a lakosság országos szinten megrohamozta a szupermarketek polcait. A Facebookon fiktív profilok kezdték el terjeszteni a hírt, hogy a koronavírus már jelen van Romániában, csak a titkosszolgálat, pontosabban a SRI elhallgatja a hírt.

Hirdetés

Az egyes szám első személyben írt Facebook-bejegyzések közzétevői azt állítják, hogy biztos forrásból, a „SRI-nél dolgozó rokonoktól” tudják, hogy a koronavírus jelenlétét letagadják az országban, de valójában bármikor lezárhatják a határokat, vagy egész városokat helyezhetnek vesztegzár alá, ezért mihamarabb be kell szerezni az élelmiszer-tartalékot. Az üzenetek később a WhatsApp-csoportokban is megjelentek. A SRI álhírnek nevezte az értesüléseket, az egészségügyi minisztérium pedig ismételten elmondta: nincs koronavírusos fertőzés Romániában.

Tényleg jobban hiszünk ismeretlenek Facebook-bejegyzéseinek, mint a román hatóságoknak?

Hirdetés