Temes megyében éppen azok segítették a migránsok csempészését, akiknek el kellett volna kapniuk az embercsempészeket

Mit meg nem tesz az ember a pénzért…

Hirdetés

Elképesztő bűncselekmény gyanúja miatt szállták meg csütörtökön reggel a Szervezettbűnözés- és Terrorellenes Ügyosztály (DDICOT) ügyészei, valamint rendőrség belső korrupcióellenes osztályának (DGA) és szervezett bűnözés elleni részlegének emberei a Temes megyei határrendészet székhelyét: az előzetes vizsgálatok szerint a megyei határrendészet illegális migráció és csempészés elleni osztályának vezetője több munkatársával együtt inkább átállt a másik oldalra, és tevékenyen segítette az embercsempészeket.

A nyomozók több határrendész tiszt irodájában, illetve otthonában is házkutatást tartottak.

A gyanú szerint Dan Chioreanu, a megyei határrendészet illegális migráció elleni osztályának vezetője több munkatársával együtt összejátszott az embercsempészekkel, akik a magyar-román határon keresztül szállították az illegális bevándorlókat a magyar oldalra, azaz a schengeni övezetbe, ahonnan azok Nyugat-Európába próbáltak továbbjutni.

Az értesülések szerint a határrendészek hivatalos nyomozásnak álcázták az eljárást: beépített ügynököket helyeztek el az embercsempész-hálózatokban, és hivatalosan rajtuk keresztül szereztek információkat a bűnözők tevékenységéről.

Valójában azonban pontosan fordítva történt:

ők maguk látták el tippekkel az embercsempészeket, gyakorlatilag ők irányították őket,

megkönnyítve ezáltal, hogy a hatóságokat megkerülve, biztonságosan csempészhessék át az illegális bevándorlókat a határon.

Hirdetés

Ennek nyomán több migránscsoport törvénytelen átkelését is segítették.

Mindezt természetesen nem önzetlen emberbaráti indíttatásból tették: szolgálataikért jutalékot kaptak az embercsempészektől, akik vagy nemzetközi készpénzátutalás útján, vagy egyenesen egyes határrendészek számláira küldték a pénzt.

Most azonban vége az üzletnek: az ügyben az illegális migráció elleni osztály vezetőjével együtt több személyt is előállítanak kihallgatásra, és bűnszervezet létrehozás, vesztegetés elfogadása és belső információk illetéktelen személyeknek történő kiszivárogtatása miatt indult büntetőeljárás.

Hirdetés