Már egy ortodox papot is őrizetbe vettek a fiktív oltások ügyében

Egy ideje tudjuk, hogy nagy buli errefelé a hamis oltási igazolványokkal való seftelés, de hogy ennyire…

Hirdetés

Tavaly szeptember óta szinte heti rendszerességgel buknak le olyan személyek, akik pénzért előszeretettel osztogatnak hamis oltási igazolásokat azoknak  a szkeptikusoknak, akik nem kérnek vakcinát, de hajlandóak zsebbe nyúlni az okmányért.

A már jól ismert kagylós módszerrel (az „ügyfélnek” szánt vakcinát kiöntik, de a nyilvántartásban oltottként tüntetik fel a jelentkezőt) sikerült elérni, hogy

Románia első helyre kerüljön Európában a hamis oltási igazolványok tekintetében

– ez Lucian Bode belügyminiszter újságolta el még decemberben –, s amikor már azt hittük, túl sok meglepetést már nem tud szolgáltatni az „iparág”, szembejött ez a hír. Ezúttal Neamţ megyében járunk, ahol a bíróság négy személy 30 napos őrizetbe vételét rendelte el egy ugyanilyen ügyben. Köztük van a Gâdinţi nevű település háziorvosa, egy asszisztens, egy közvetítő és

… láss csodát, egy ortodox pap is benne volt a csalásban. Őt úgy hívják, hogy Mario-Doro Ciucanu,

és egy Cotu Vameş nevű településen szolgál(t) és aktivál(t). Egyelőre nem derült ki, hogy neki pontosan mi volt a szerepe – gyanítható, hogy előszeretettel irányította a híveket a csalással vádolt háziorvoshoz –, az viszont biztos, hogy közel 57 ezer eurót és 22 ezer lejt gyűjtöttek be tavaly június óta.

Az ügy akkor kezdett gyanús lenni, amikor az oltásplatformon megjelent, hogy Gâdinţi településen 34 százalékos az átoltottság, holott a háziorvos ennél sokkal nagyobb értéket jelentett le.

Hirdetés