Nincs kecmec, ha túl sokan kerülnek kórházba, jön az online oktatás

Az egészségügyi minisztérium nem enged, Kolozs megye lehet az első „áldozat”.

Hirdetés

A következő két hét nehéz lesz járványügyi szempontból az iskolákban, de nem csupán ott, hanem mindenki számára – vázolta fel a csöppet sem lélekmelengető perspektívát Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter, aki azt is elmondta: éppen ezért ha tetszik, ha nem, érvényben marad az a rendelkezés, hogy ha egy megyében foglalttá válik a koronavírusos betegek számára fenntartott kórházi ágyak 75 százaléka, az egész megye összes iskolájában át kell állni online oktatásra.

Cîmpeanu vasárnap este elmondta, ő maga ugyan nem ért egyet azzal, hogy minden iskolában be kell szüntetni a jelenléti oktatást ebben az esetben,

de az egészségügyi tárca hajthatatlan.

Ő ugyan vasárnap is két ízben tárgyalt az egészségügyi miniszterrel az ügyben, de a következtetés ugyanaz volt: a 75 százalékos rendeletet be kell tartani.

A jelenléti oktatás pedig akkor indulhat újra, ha az ágyak elfoglaltsági szintje 70 százalékra csökken.

A miniszter szerint

szinte semmi sem akadályozhatja meg, hogy az első ilyen megye Kolozs legyen:

mint elmondta, ha folytatódik a fertőzöttek számának növekedése – és az előrejelzések szerint folytatódik -, akkor Kolozs megyében jövő héttől át kell térni az online oktatásra.

Hirdetés

Ehhez a csütörtöki kórházi adatokat veszik majd alapul – jelenleg 67,5 százalékos a koronavírusosok számára elkülönített kórházi ágyak száma a megyében, vagyis már nincs sok a 75-ig.

Mint ismert, sem a diákok, sem a szülők érdekképviseletei nem értenek egyet ezzel a gyakorlattal, hiszen így olyan településeken is be kell zárni az iskolákat, ahol nincs vagy alig van fertőzött.

Cîmpeanu azt is elárulta, hogy eddig 27 ezer gyerek fertőződött meg igazoltan, nagy részüknél az iskolai nyáltesztekkel mutatták ki a vírus jelenlétét.

Egyben igyekezett megnyugtatni – már ha ez bárkit is megnyugtat –, hogy erre a hétre minden iskolában rendelkezésre állnak a nyáltesztek.

Hirdetés