Szúnyogcsípéssel nem terjed a vírus, de mi van akkor, ha a szakács rátüsszent a salátánkra?

Összegyűjtöttünk pár megnyugtató információt.

Hirdetés

Igaz, hogy még picit odébb van a zümmögő szúnyoghadakkal való küzdelem időszaka, azt viszont nem árt tudni, hogy az új típusú koronavírussal szúnyogcsípés útján nem lehet megfertőződni, erre semmilyen bizonyíték nincs.

A megnyugtató információt Adrian Streinu Cercel, a romániai járványtan egyik legelismertebb szakértője közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) honlapján fellelhető információk alapján, melyekért ide érdemes kattintani.

S ha már itt tartunk, az is jó hírnek számít, hogy tudományosan nem bizonyított, hogy a koronavírus élelmiszerrel terjedne. Az európai élelmiszer-biztonsági hatóság például azt mondja, nyugodt szívvel fogyaszthatjuk a házhoz szállított kaját, a koronavírus nem fertőz tovább főtt étellel.

A kutatók szerint még akkor sem valószínű, hogy a rendeléssel együtt házhoz szállítják a vírust, ha a szakács mondjuk csomagolás előtt rátüsszentett a nyers salátánkra. Már azt is lehet tudni, hogy rendkívül alacsony a vírus túlélési esélye a zöldségek és gyümölcsök felületén, ettől persze alaposan meg kell mosni őket.

Azt pedig nem lehet elégszer mantrázni, hogy evés, ivás előtt és után egyaránt kezet kell mosni és persze ügyesen fertőtleníteni is kell.

Hirdetés