Blue flag NATO and wave. 3d illustration

Szombati hírmix: Románia bosszút áll Ausztrián Schengen miatt. Elképesztő árakon kínálnak lakásokat Kolozsváron

Hargita megyében pedig több mnint háromszáz háborús lövedéket találtak fémdetektorral.

Hirdetés

Románia bosszúból akadályozza Ausztria részvételét a NATO műveleteiben

„Nyilvánvalóan bosszúból” akadályozza Románia, hogy Ausztria részt vegyen a NATO munkájában, miután Bécs megvétózta az ország csatlakozását a Schengeni övezethez – idézi az osztrák sajtót a G4Media portál.

A Kurier című lap szerint két osztrák katonatiszt hetek óta várja, hogy a NATO vezetése megszavazza részvételüket a katonai szervezet tevékenységében. A semleges Ausztria nem NATO-tag, de a Partnerség a Békéért kezdeményezés keretében kapcsolatban áll vele és részt vesz a műveleteiben.

Az osztrák média szerint az Ausztriát képviselő két tiszt akkreditálását Románia akadályozza, miután Bukarest gondolkodási időt kért, mielőtt megszavazná a döntést, amelyet életbe lépése előtt minden NATO-tagállamnak támogatnia kell.

Az osztrák védelmi minisztérium szerint a két tiszt már meg is kapta feladatát, de mivel az akkreditációjuk függőben van, az irodáikat nem tudják használni, otthonról kell dolgozniuk.

Az osztrák szövetségi hadsereg szóvivője, Michael Bauer azt mondta: Románia nem indokolta meg hivatalosan, miért kért haladékot, de szerinte egyértelmű, hogy bosszúról van szó, miután Ausztria tavaly decemberben nem szavazta meg Románia schengeni csatlakozását.

Románia NATO-képviselete nem kívánta kommentálni az ügyet.

30 ezer euróért árulnak egy 11 négyzetméteres „lakást” Kolozsváron

Nem kevesebb, mint 30 ezer eurót kér tulajdonosa egy 11 négyzetméteres, földszinti garzonlakásért a Monostori negyed nyugati végében. A „lakás” részei egy szoba és egy fürdőszoba, van benne laminált padlóburkolat, fakeretes termopan-ablak, fém bejárati ajtó, hőszigetelt és egy nagy vasrács is van az ablakon. A tulajdonos hajlandó egy kicsit alkudni is, de egy összegben kéri a vételárat.

A hirdetés egy olyan, kolozsvári ingatlanokat reklámozó Facebook-csoportban jelent meg, ahol vannak még egészen elképesztő bejegyzések.

Van például egy 39 négyzetméteres egyszobás lakás konyhával, fürdőszobával, előszobával és terasszal, amelyet 110 ezer euróért árulnak. Tartozik hozzá egy földalatti parkoló, ezért további 12 ezer eurót kell kicsengetni.

Hirdetés

De van 33 négyzetméteres lakótelepi garzon is 79 ezer euróért, vagy egy egy hálószobás apartman a város kajántói kijáratánál nem kevesebb, mint 105 ezer euróért. Egy tordai-úti 56 négyzetméteres tömbházlakásért 162 500 eurót kért a tulajdonosa.

A háromszobás panellakások havi bérleti díja 600 euró.

Rengeteg lőszert talált egy fémdetektoros férfi Hargita megyében

Több mint 350 régi, fel nem robbant lőszert talált szombaton egy fémdetektoros férfi Csíkszentmárton közelében. A férfi egy engedélyezett fémdetektorral keresgélt a község melletti Rugát-tetőn, amikor rábukkant a lövedékekre.

A megyei tűzoltóság közlése szerint két nagyobb, 37 milliméteres lövedékről, valamint 96 darab 7,92 milliméteres és 245 darab 7,65-ös töltényről van szó. A férfi értesítette a hatóságokat, a lőszereket pedig tűzszerészek ásták ki és szállították el.

A tűzoltók arra figyelmeztetnek, hogy a földbe temetett, rozsdás lőszerek igen veszélyesek és bármikor felrobbanhatnak, ha nem szakemberek nyúlnak hozzájuk, ezért azt tanácsolják, hogy ha valaki ilyesmit talál, ne mozgassa vagy ne ássa ki, hívja az illetékes hatóságokat.

 

 

Hirdetés