Szerdai hírmix: mindent elveszített az RMDSZ, a köztévében pedofil dalt énekeltek, mától pedig börtön jár a bosszúpornóért

Csütörtökön meglesz az új kormány, amelyből az RMDSZ-t kipaterolták. A TVR figyelmeztetést kapott a CNA-tól egy ostoba dal miatt. Az államelnök kihirdette a bosszúpornó-törvényt.

Hirdetés

Kipaterolták az RMDSZ-t az új kormányból, nem is szavazzák meg

Az RMDSZ nem fogja megszavazni Marcel Ciolacu kormányát csütörtökön a parlamentben. „Nem szavazzuk meg. Hogyan szavaznánk meg?” – válaszolt szerdán újságírói kérdésre Kelemen Hunor RMDSZ-elnök. Csoma Botond képviselőházi frakcióvezető szerint a szövetség törvényhozói jelen lesznek az ülésteremben, amikor a parlament két háza együttes ülésen bizalmat szavaz az új kormánynak, de nem fognak szavazni, sem igennel, sem nemmel.

Az RMDSZ-nek minden oka megvan a sértődöttségre, mivel a két nagyobbik koalíciós partner, a PNL és a PSD helycserés kormányalakítása nyomán – amelynek nyomán Nicolae Ciucă helyét Marcel Ciolacu veszi át a kormányfői poszton és több minisztérium élén is személyi változás lesz – a szövetségnek semmilyen magas rangú kormányzati tisztség nem maradt. Az egyezkedések során ugyanis a PNL csak az energiaügyi minisztériumot bízta volna az RMDSZ-re, ez pedig nem tetszett a magyar alakulatnak. A PSD hajlandó lett volna a környezetvédelmet is odaadni, de ebbe a PNL nem ment bele. Mi több, az RMDSZ elveszíti az összes államtitkári és prefektusi posztját is.

Az új kormánynak az RMDSZ nélkül is több mint 62 százalékos többsége van a parlamentben (a szövetséggel ez az arány több mint 68 százalék volt). Az új miniszterek meghallgatását rekordidő alatt lezavarták, a parlament csütörtökön megszavazza a kabinetet, amelynek tagjai este már le is tehetik az esküt Klaus Iohannis államfőnél.

Pedofil dalocskát énekeltek a köztévé egyik műsorában, a CNA elé került az ügy

Figyelmeztetést kapott a Román Televízió (TVR), miután korábban a Rivalii című műsorban egy előadó pedofil és szexuális utalásokat tartalmazó szöveggel énekelt el egy dalt. A műsort az RTV egyik ismert arca, Marina Almășan vezeti, akit a rádiók és televíziók műsorait monitorozó Audiovizuális Tanács (CNA) be is idézett a szerdai döntést megelőző ülésére.

A dal, amelyet Daniel Iancu énekes adott elő, arról szól, hogy egy bizonyos Gelunak házasodhatnékja van, ezért körülnéz, hogy megfelelő párt találjon magának, és a keresés során egy óvodába is eljut, ahol kinézi magának Olguțát, megsimogatja és elmondja neki, hogy megvárja, amíg tizennyolc éves lesz. De a kislány sírni kezd és azt kérdezi Gelutól, hogy „és addig semmi sehol?”.

Almășan azzal védekezett, hogy próbált nézettséget generálni a TVR egyébként lassan senki által nem nézett műsorának, de aztán a CNA érvei alapján belátta, hogy a dal nem volt megfelelő választás. A CNA szerint a dal nem vicces volt, hanem meglehetősen fura, ezért a TVR figyelmeztetést kapott a testülettől.

Mától börtön járhat a bosszúpornóért

Hirdetés

Bűncselekményt követ el és hat hónaptól három évig terjedő börtönbüntetésre vagy pénzbírságra számíthat az a személy, aki valaki másról annak beleegyezése nélkül intim fotó- vagy filmfelvételt tesz közzé. Klaus Iohannis államelnök szerdán írta alá az erről szóló törvényt, amely kiegészíti a büntető törvénykönyv rendelkezéseit.

A törvény olyan intim fotókra vagy filmekre vonatkozik, amelyek alapján a rajta szereplő személy azonosítható és amelyek lelki szenvedést okozhatnak vagy rontják ennek a személynek a megítélését. A jogszabály konkrétan meztelen képekre vonatkozik, amelyeken részben vagy egészen látszanak a nemi szervek és környékük, illetve amelyek valamilyen szexuális aktust ábrázolnak. A tervezetet az USR nyújtotta be még 2019-ben.

A szabályozásra – amelyet sok országban már korábban bevezettek –, azért volt szükség, mivel a fotózásra és videózásra alkalmas eszközök, illetve az internet általános elterjedésével Romániában is megjelent a bosszúpornó jelensége, ami azt jelenti, hogy egy személy kompromittáló, szexuális jellegű képeket tesz közzé egy másikról az interneten, annak tudta nélkül.

 

Hirdetés