Szénné bírságolták az AUR vezetőit és Diana Șoșoacă „sztárszenátort” a hétfő esti tüntetések megszervezése miatt

Azért még ők sem úszhatják meg teljesen büntetlenül, hogy hozzájárultak Bukarest egy részének szétveréséhez.

Hirdetés

Anyagilag biztosan nem érte meg a szélsőséges Románok Egységéért Szövetség (AUR) vezetőinek, valamint a pártból nemrég kizárt üdvöskének, Diana Șoșoacă szenátornak a tüntetők és a csendőrök közötti összecsapásokig fajult hétfő esti tüntetések megszervezése: a hatóságok jókora bírsággal büntették őket.

Az értesülések szerint az AUR két társelnöke, George Simion és Claudiu Târziu valamint Șoșoacă fejenként 15 ezer lejes bírságot kapott.

A hivatalos indok az, hogy az engedélyezett száz fősnél népesebb megmozdulást szerveztek.

Mint megírtuk, a koronavírus-járvány miatti korlátozó intézkedések szigorítása ellen összehívott tüntetésen ezrek vettek részt, éjfél után pedig Bukarest belvárosában elszabadultak az indulatok, miután egy 300 fős keménymag kövekkel és palackokkal kezdte el dobálni a csendőröket, akik könnygázzal válaszoltak.

Az összecsapások során kukákat is felgyújtottak, és több buszmegállót is szétvertek.

Hirdetés

Tüntetések amúgy szerdán este is voltak az ország több városában is, de már csak nagyon kevés résztvevővel.

Bukarestben csupán mintegy négyszázan vonultak ki az Egyetem térre, majd a kormánypalota elé a korlátozások feloldását, valamint a kormány és Klaus Iohannis államfő lemondását követelve.

Brăilán a tüntetők ismét Raed Arafatot, a korlátozások arcának tekintett, palesztin származású belügyi államtitkárt találták meg: az „Arafat, ne feledd, ez az ország nem a tied!” rigmust skandálták, a legendás román tolerancia jegyében.

Hirdetés