Szemétkedett a magyarokkal a Profi-üzletvezető, most átképzik

Sepsiszentgyörgyön csak románul beszélhettek egymás között az alkalmazottak.

Hirdetés

„Átképzik” a Profi üzletlánc egyik sepsiszentgyörgyi boltjának vezetőjét, aki amiatt zaklatta a beosztottjait, hogy azok egymás között magyarul beszéltek, de még a vásárlókra is rászólt ugyanezért. A román nemzetiségű üzletvezető már kinevezése napján közölte az áruház dolgozóival, hogy Romániában élünk, ahol románul kell beszélni. A keményvonalas hazafi olyan feszült légkört teremtett az üzletben, hogy az utóbi két hónapban hét alkalmazott is felmondott.

A Profi Rom Food PR-menedzsere, Gabriel Pîslaru arról tájékoztatta a Székelyhont, hogy a cég üzletpolitikája előírja: törekedni kell arra, hogy minden vásárlójuk jól érezze magát, nemzetiségétől függetlenül és a kiszolgálás során ne történjen diszkrimináció. Ha valamelyik alkalmazottjuk nyelvhasználati alapon hátrányosan megkülönbözteti az ügyfeleket, akkor átképzik – szögezte le.

Az ügyet a sepsiszentgyörgyi székhelyű Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat hozta nyilvánosságra egy panasz nyomán. Jelezték, hogy a diszkriminációellenes testülethez (CNCD) fordulnak és megkeresték a cég országos vezetőségét, hogy váltsák le az üzletvezetőt, akit ennyire zavar a magyar nyelv használata.

A botrány nyomán az Erdélyi Magyar Néppárt arra szólította fel az erdélyi magyarokat, hogy bojkottálják a Profi üzletlánc boltjait, amíg a cégvezetés nem váltja le az üzletvezetőt, nem intézkedik, hogy ilyesmi többé ne történhessen meg és nem kér bocsánatot a bolt alkalmazottaitól és az erdélyi magyar közösségtől.

A Profi láncnak országszerte 1445 boltja van, Sepsiszentgyörgyön négy is működik.

Hirdetés