Szegénységi bizonyítvány: egyes boltokban már a halkonzervekre és a téliszalámira is lopásgátlót tesznek

Ha nem járták volna meg a tolvajokkal, biztos nem tennének így.

Hirdetés

Szomorú tényre világít rá, hogy egyes romániai szupermarketekben milyen termékeket látnak el lopásgátlóval.

Azt például megszokhattuk, hogy a drága, márkás italokat, esetleg a szintén nem olcsó, szintén márkás borotvákat és borotvapengéket is így védik, de oda jutottunk, hogy már egyes élelmiszerek esetében is így járnak el.

A külföldi tulajdonú áruházláncok közül többen is feltűnik, hogy már a halkonzerveket is elektronikus lopásgátlóval látják el. Például az egyik bukaresti Carrefour-ban.

Persze ez nem a legolcsóbb, hanem éppenséggel a legdrágább termék esetében érvényes, de akkor is: mégiscsak halkonzervről van szó.

De nem csupán halkonzervekre érvényes az eljárás: a Mega Image

a pisztáciát tartja csak a pénztárnál kinyitható lopásgátló műanyag dobozban.

Kolozs váron egy Lidl áruházban a szebeni szalámiként ismert téliszalámira szereltek lopásgátlót.

Az illetékesek minden esetben azt mondják: az élelmiszerlopások egyáltalán nem ritkák, ami nem is csoda, hiszen a járvány és a gazdasági válság nyomán sokan elveszítették munkahelyüket.

Hirdetés

De ha nem is, az utóbbi hónapokban az élelmiszerárak példátlan mértékben növekedtek, hónapról hónapra drágább megvásárolni a napi betevőt.

Ráadásul a vásárlóerő is a padlón van.

Igaz, hogy elvileg olcsóbb az élelmiszer, mint Nyugat-Európában, csak hát ott a minimálbér ötször nagyobb, mint Romániában.

A hivatalos adatok szerint kilenc romániai polgárból csupán egy keres 1000 eurót vagy annál többet, ez mintegy 540 ezer embert jelent.

Ugyanakkor mintegy másfél millióan – vagyis az összes munkavállaló egynegyede – csupán a 250 eurónak megfelelő összegű minimálbérért gürcöl minden hónapban. Ez pedig Kolozsváron vagy Bukarestben épp hogy elég a lakbérre.

Hirdetés