Százával hagyják ott a postát az alkalmazottak, a röhejes fizetések miatt nem sokan akarnak postásnak állni

A bérek feltornászhatók, de ahhoz hétvégén is dolgozni kell. És nem csupán küldeményeket kell kézbesíteni.

Hirdetés

Ha valaki esetleg kíváncsi arra, miért van az, hogy a Román Posta szolgáltatásai még egy megyeszékhelyen is olyan, harmadik világot idéző színvonalúak, hogy hetente kétszer, legfeljebb háromszor jár a postás még egy, a belvároshoz közeli negyedbe is, annak most a cég vezérigazgatója magyarázta el az okokat.

Valentin Ştefan szerint az egyik legfőbb ok a fizetések összegében keresendő.

Mint elmondta, az alapfizetés és a rátevődő pótlékok, illetve jutalmak nyomán a postánál mintegy 4100 lejes a bruttó átlagbér, ám

a valós összeg az adók és járulékok levonása után jócskán 4000 lej alá csökken.

A hivatali alkalmazottak, postások és sofőrök nettó átlagfizetése így például 1900 lej, így nem csoda, ha jóformán a lőtéri kutya sem akar postai alkalmazott lenni.

Az igazgató egyben arra is panaszkodott, hogy nincs adminisztratív kapacitás annak a kiderítésére, hol nem mennek jól a dolgok.

Egyben elárulta, hogy az alacsony bérek feltornászása érdekében a posta egyéb szolgáltatások elvégzését is vállalja, amelyeket a postásokra bíznak.

Így például a különböző közműszolgáltatók mérőóráinak leolvasását is elvállalják, egy postás egy lejt kap minden egyes leolvasott óráért.

Ennek nyomán mintegy ezer postai alkalmazott keres havonta nettó 300 és 500 lej közötti összeget.

Lehet persze ennél nagyobb összeget is keresni, de ahhoz a lelkét is ki kell dolgoznia az alkalmazottnak.

Hirdetés

Ilyen is akad: egy bukaresti postásnő, aki mérőórákat is leolvasott, esténként és hétvégén is dolgozott, amivel bruttó 6000 lejt keresett egy hónap alatt.

A fizetése egyébként havi 2600-2770 lej.

A gondokat tetézi, hogy évente százával hagyják ott a postát a nyugdíjkorhatárt elérő alkalmazottak, emiatt nagy a postáshiány, főleg a nagyvárosokban, mint Kolozsvár vagy Temesvár, de Nagyváradon is tapasztaltuk a jelenséget.

A legnagyobb gond, hogy hiába szeretnék betölteni a nyugdíjba vonuló postások helyét, a röhejesen alacsony bérek miatt alig akad jelentkező.

Ami nem sok jóval kecsegtet.

Igaz, a csomagküldő és futárszolgálatok minden bizonnyal lájkolják.

Hirdetés