Szállodává alakítják a hírhedt börtönt, ahol Ceaușescut is fogva tartották

Változnak az idők: az évtizedekkel ezelőtt bezárt doftanai fegyház épületében a felújítás után már nem politikai elítélteket, hanem pihenni vágyókat fogadnak.

Hirdetés

Egy libanoni származású befektető, Mohammad Murad úgy döntött, luxusszállodává alakítja a hírhedt doftanai börtönt Prahova megyében, ahová a két világháború között a politikai elítélteket zárták.

Itt húzott le két évet illegalitásban lévő kommunistaként egy bizonyos Nicolae Ceaușescu is,

akit aktivizmusért és lázadásra uszításért zártak be 1936-ban. A kommunista rendszer későbbi jeles figurái közül mások is raboskodtak itt, csakúgy mint a második világháború előtt tevékenykedő szélsőséges Vasgárda vezetői.

A Bukaresttől alig egy órára található doftanai börtönt 1894-ben belga modell alapján építették I. Károly király megbízásából, és egészen 1960-ig használatban volt. A fegyintézet épületében azóta múzeum is működött, a kommunista rendszer bukása előtt pedig minden iskolás számára kötelező kiránduláshelyszínnek számított.

Az azóta jócskán lerobbant épületegyüttesre a rendszerváltás óta egy lyukas banit sem költöttek,

de Telega község önkormányzata most örülhet, az egykori fegyház nem fog teljesen összedőlni, sőt: Mohammad Murad vállalta, hogy 25 millió euróból felújítja, és 1000 férőhelyes szállodává alakítja az egykori fegyházat. Itt egy rövid videó is arról, hogyan nézett ki pár évvel ezelőtt az épületegyüttes:

Hirdetés