Szakadhat a kormánypárt: Orban úgy bepöccent Ciucă miniszterelnök-jelöltsége miatt, hogy kilép

És persze ki tudja, hány híve követi majd. A kijelölt kormányfő közben tárgyalásra hívta az RMDSZ-t.

Hirdetés

A jelenleg ügyvivő kormányfőt adó ügyvivő kormánypártként működő, de reményei szerint hamarosan már ismét egy teljes jogú – igaz, kisebbségi – kormányt irányító Nemzeti Liberális Párt (PNL) számára a jelek szerint még nem ér véget a válság időszaka, ha sikerül beiktatni az új kormányt.

A párt egyik régi arcának számító, a pártelnöki tisztségből szeptember végén leváltott, és azóta a képviselőház éléről is távozó Ludovic Orbant ugyanis nagyon felbosszantotta, hogy a PNL csütörtökön Nicolae Ciucă tartalékos tábornokot, ügyvivő védelmi minisztert húzta elő a cilinderből miniszterelnök-jelöltként, akit Klaus Iohannis államfő már meg is bízott a kormányalakítással.

Ezért aztán bejelentette: jövő héten kilép a PNL parlamenti frakciójából, és természetesen az új, PNL-RMDSZ-kormányt sem szavazza meg – naná, ha az csak az eddig legfőbb ellenségnek tartott Szociáldemokrata Párt (PSD) küldő támogatásával kerülhet hivatalba és kormányozhat.

Orban álnaivan azt mondta, nem tudja, hogy más párttársai is követik-e a példáját, de azért tudvalevő, hogy rajta kívül is vannak még olyan politikusok a frakcióban, akiknek nem tetszik a jelenlegi irányvonal.

Így aztán könnyen

előfordulhat, hogy a PNL még jobban meggyengül, és még inkább rászorul a PSD támogatására.

A PSD pedig csak egy kávét kér.

Orban amúgy keményen beszólt a szálakat a háttérből mozgató Iohannis államfőnek.

Hirdetés

Szerinte Ciucát nem a PNL vezetése javasolta kormányfőjelöltnek, hanem Iohannis, ami nem más, mint a rá és a PNL-re szavazó választópolgárok elárulása, hiszen a PNL korábban úgy döntött, hogy nem lép szövetségre a PSD-vel.

Azt is felrótta, hogy Ciucă csak nemrég tagja a pártnak, de máris mesésen felívelt a politikai karrierje – mint ahogy az amúgy Iohannis esetében is történt, hiszen a csatlakozása után pártelnökké, később pedig államfővé választották.

Orban azt mondja: nem ismer rá Iohannisra, nem látta rajta ezt a „beteges vágyat”, hogy a PNL-t és a kormányt irányítsa. Ráadásul

eddig a PSD elleni küzdelméről volt ismert, most mégis lepaktált vele.

Orban sirámai ellenére azonban a karaván halad: Ciucă már meg is kereste az RMDSZ-t, hogy koalíciós tárgyalásra hívja.

Az egyeztetések nem ígérkeznek könnyűnek, hiszen az új felállásban az RMDSZ súlya megnő a leendő kormányban, így aztán a jelenlegi három tárcánál többre is igényt tarthat.

Hirdetés