Sokallja a napi 3500 új koronavírus-fertőzöttet? Nos, egy egészségügyi illetékes szerint ez akár meg is duplázódhat

Ha nem figyelünk oda.

Hirdetés

Ismét alaposan belecsapott a koronavírus-lecsóba Raed Arafat: a katasztrófavédelemért felelős belügyi államtitkár szerint a mostani fertőzési rekordok szép emlékké válhatnak, ha az emberek nem tartják be az óvintézkedéseket.

Arafat szombaton este arról beszélt: a felgyorsult közösségi terjedés miatt akár 5-7000-re is felkúszhat a napi esetszám – mindennel, ami ezzel jár: a túltelítődő intenzív osztályokkal és növekvő elhalálozási adatokkal.

„Ha nem sikerül megoldani a járvány terjedése jelentette problémát, és folytatódik ez a trend, előfordulhat, hogy oda jutunk. Ha a meghozott intézkedések hatásosak lesznek, akkor lehetséges, hogy csökkenést láthatunk” – mondta Arafat.

De hogy nem csupán a sötét forgatókönyveket vázolja fel, arról is beszélt, hogy a hatóságok máris készülődnek a remények szerint hamarosan elkészülő koronavírus-oltás kiszállítására és szétosztására.

Nem kertelt: elárulta, hogy ez jókora kihívást jelent, a folyamatban az egészségügyi minisztérium mellett a belügyi és a védelmi tárca is részt vesz majd.

Hirdetés

Szerinte amúgy nem egyszerre érkezik majd az előre lekötött mennyiségű oltás, hanem fokozatosan, így prioritáslistákat állítanak össze.

Először az egészségügyi dolgozók kapják majd, meg, illetve a veszélyeztetett kategóriákba tartozó emberek, vagyis a krónikus betegek, illetve az idősek.

Ahogy az logikus is.

Hirdetés