Soha nem volt ennyi halott egyetlen nap alatt – Iohannis szerint az egészségügyi helyzet katasztrofálissá vált

A napi esetszám-rekord ugyan nem dőlt meg, de egyre többen kerülnek kórházba koronavírus-fertőzéssel, a súlyos betegek száma pedig folyamatosan növekszik, miközben az intenzív terápiás osztályokon továbbra sincs üres ágy.

Hirdetés

A járvány terjedése megállíthatatlannak tűnik, és a napi jelentésben szereplő számok láttán Klaus Iohannis államfő egyenesen katasztrofálisnak nevezte a jelenlegi egészségügyi helyzetet.

Bár a kedden regisztrált napi esetszám-rekord nem dőlt meg, a friss kommünikében 14 744 új fertőzött szerepel úgy, hogy az elmúlt 24 órában 27 351 PCR- és 42 920 antigén gyorstesztet végeztek országszerte.

A pozitivitási ráta ezúttal is 20 százalékos. Ismét megugrott viszont a koronavírus-fertőzéssel összefüggésbe hozható halálesetek száma: a szerdai jelentés szerint 331-en adták fel a küzdelmet a betegséggel, ezzel egy újabb szomorú rekord dőlt meg. Az alábbi grafikonon jól látszik, hogy ez a legnagyobb szám a járvány kezdete óta.

Tovább nőtt a kórházi kezelésre szorulók száma is – 14 569-nél tartunk –, közülük 1513-an súlyos állapotban vannak, intenzív terápiás kezelésre szorulnak. A beutaltak közül 400-an kiskorúak.

Hivatalosan további 89 770 koronavírus-fertőzöttről tud a stratégiai kommunikációs csoport, de ez a szám minden bizonnyal sokkal nagyobb ennél.

Hirdetés

A megyei fertőzöttségi ráták sem néznek ki jól, sőt: már csak hét megyét mértek 3 ezrelék alá, a két székely megye továbbra is a lista legalján szerepel.

 

Hirdetés