Sebességet vált az oltáskampány: új központok nyíltak, aztán kiderül, meddig lehet gyorsulni (FRISSÍTVE)

Már Valeriu Gheorghiţă koordinátor is visszafogottan nyilatkozik a kormányfő által bejelentett nagy tervekről. Az AstraZeneca esetében hamarosan már a várólistától is eltekintenek, bárki kérheti.

Hirdetés

Frissítés:

Az oltáskampány koordinációs központja kedden délelőtt körlevélben jelezte: hamarosan bárki kérheti az AstraZeneca vakcináját, függetlenül attól, hogy kapott-e időpontot, vagy regisztrált-e előzetesen a kormányzati honlapon, tudta meg a Digi24 hírtelevízió. A pontos dátumról később születik döntés. A várólistával nem rendelkező oltóközpontok munkatársainak ezentúl megengedik, hogy bárkit beoltsanak ezzel a fajta vakcinával, aki besétál egy személyivel. Erre a „lazításra” azért volt szükség, mert az oltópontokról több panasz is érkezett, hogy üresen állnak. Eközben a miniszterelnök bejelentette, a kormány számításai szerint mától már 115 ezer jelentkezőt is be lehet oltani naponta.

Ma újabb 144 új oltóközpont nyílt meg az országban, ahol kizárólag a (legnépszerűbb) Pfizer/BioNTech vakcinájával oltják be a jelentkezőket, s ezzel a tervek szerint el lehet érni a napi 80 ezer beoltottat. Ez a szerdai jelentésből fog kiderülni.

Persze ez még mindig nem százezer, ahogy azt a kormány ígérte a hónap közepétől, de már ez is egy lényeges előrelépésnek számít. Jelenleg tehát 948 Pfizer-oltópont működik országszerte, míg 103-ban kizárólag Modernával, 240-ben pedig AstraZenecával oltanak. A kampány koordinátorai szerint pontosan egy hét múlva újabb 41 Pfizer-központ nyílik.

Hirdetés

A kormány által kitűzött célról – miszerint augusztus elsejéig be kellene oltani 10 millió jelentkezőt – már Valeriu Gheorghiţă, a kampány koordinátora is visszafogottan nyilatkozik. Hétfőn azt mondta, ezt a számot elméletileg lehetne abszolválni, csak a gyakorlattal lesz némi baj, „az egészségügyben nem úgy működnek a dolgok, mint a matematikában”.

„A szükséges feltételeket és az infrastruktúrát megteremtettük, minden egyéb az emberek oltakozási hajlandóságán múlik”, fűzte még hozzá a koordinátor. Hétfőn már arról írtunk, hogy a legnagyobb ellenzéki párt már a miniszterelnök lemondását követeli, amennyiben az oltáskampány becsődöl. A számok nem néznek ki túl jól: jelenleg 2 326 484 beoltottnál tartunk, a várólistán pedig kevesebb mint 600 ezer név szerepel.

Hirdetés