Románia onnan kapta a lehető legnagyobb sallert, ahonnan senki sem várta: a testvéri Moldovától (FRISSÍTVE)

Kíváncsian várjuk, mit szól majd ehhez Klaus Ionopotchivanoc Iohannis álkisebbségi államfő.

Hirdetés

Frissítés

A román belügyminisztérium közleményben reagált a moldovai miniszterelnök „primitív, becsületsértő és tiszteletlen” nyilatkozatára, és emlékeztetik Chicut arra is, hogy Románia a járványhelyzet nehéz pillanataiban nyújtott segítséget a szomszéd országnak.

Ez a péntek attól marad emlékezetes, hogy Románia akkora verbális balegyenest kapott a testvéri Moldovai Köztársaság miniszterelnökétől, hogy a nagy román nemzetegyesítés híveinek azóta is cseng a füle a csattanástól.

Az történt, hogy Siegfried Mureșan román európai parlamenti képviselő bírálni merészelte a kisinyói kormány járványügyi intézkedéseit, s ez Ioan Chicu moldovai kormányfőt úgy kiborította, hogy pénteki Facebook-bejegyzésében egyenesen

Európa legkorruptabb országának nevezi Romániát.

Emésszük egy picit: igen, a moldovai miniszterelnök írta ezt. Aki aztán azt is megjegyzi, hogy csak Suceava megyében annyi koronavírus-fertőzött van, mint a fél Moldovai Köztársaságban, úgyhogy ne ugráljanak ezek a román „böjecások”, akik „semmit nem tettek le az asztalra az életben”.

Hirdetés

Mindezt olyan stílusban, hogy egy nagyvárosi kokálár is belepirulna. Azt persze hirtelen elfelejtette, hogy a járványhelyzet alatt a nagy testvériség jegyében

Románia több mint 3 millió euró értékben adományozott egészségügyi felszerelést és védőeszközöket Moldovának,

de még 40 orvost is küldött a Pruton túlra.

A bejegyzésre reagálva Eugen Tomac, a Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke máris bejelentette, egy ilyen kaliberű sértésre az lenne az ideális válaszlépés, ha Románia megvonná a román állampolgárságot a moldovai miniszterelnöktől, akit orosz propagandistának és szolgalelkűnek nevez.

Hirdetés