Lehet, hogy Románia átoltottság terén az utolsó, de áloltakozásban legalább az első a kontinensen

Az arcpirító „győzelmek” sorozata a járványban sem szakadhat meg.

Hirdetés

Vannak szép népszokások, mint például a húsvéti locsolkodás, a farsang vagy épp a küszöbön álló karácsonyi kántálás, és vannak kevésbé szépek.

Romániában például egy merőben új népszokás hódít: az úgynevezett „lefolyóba oltakozás”, aminek a lényege az, hogy sok oltásellenes – aki csak az igazolásra pályázik, a vakcinát azonban esze ágában sincs felvenni – egyes korrupt egészségügyi alkalmazottak segítségével csak mímeli az oltakozást, maga az oltóanyag azonban a lefolyóban landol. Hogy ehhez a járványügyi szempontból rendkívül veszélyes lehetőséghez orvosok és asszisztensek segítik hozzá az álhírektől megvezetett oltáselleneseket, az sok mindent elárul az ország szürkeállomány- és morális tartalékairól (nincsenek), a dolog méretei viszont egyenesen kétségbeejtőek.

Lucian Bode belügyminiszter például a tévében beszélt arról, hogy járványidőben sem hagyott alább a hazai bűnözés, és szemléltetésként éppen a fenti példát hozta fel. Románia ugyanis a „lefolyóba oltakozás” terén kenterbe veri az összes európai országot. Jelenleg több mint 500 bűnvádi eljárás van folyamatban országszerte csak ebben a kategóriában, amelyek keretében több mint 1300 ember ellen nyomoznak.

Az első ilyen ügyet még szeptember elején fedezték fel, de meggyőző bizonyítékok vannak arra nézve, hogy az új népszokás már a nyáron elkezdett hódítani. Bode kiemelte a petei határátkelő oltópontjának nagy port kavart esetét: csak itt mintegy 3500 hamis oltásigazolást állítottak ki egyenként 250–300 euró fejében.

Igen, sokan hajlandóak ilyen sok pénzt fizetni az egyébként ingyenes oltás elkerüléséért.

Hirdetés

A szomorú valóság pedig az, hogy Romániában – az eddig fel nem fedezett áloltakozókkal együtt – még mindig csak 40% körüli az átoltottság, amivel viszont nem elsők, hanem utolsók vagyunk a kontinensen.

Ha pedig a „lefolyóba oltakozás” a rendőrségi nyilvántartásban már ilyen nagy számokban van jelen, akkor mérget vehetünk rá, hogy a valóságban ennél sokkal borzasztóbb a helyzet.

Hirdetés