Románia is nekiment az oroszoknak, az egyik legismertebb orosz céget sújtotta szankciókkal Bukarest

A hadsereg helyett az adóhatóságot vetették be.

Hirdetés

Beleálltak a bukaresti hatóságok a Nyugat által Oroszország ellen meghirdetett gazdasági szankcióba, az első ilyen akció áldozata az egyik legismertebb orosz cég, az Aeroflot állami légitársaság.

Az Ukrajna ellen megindított orosz háború miatt Bukarest az Országos Adóhatóságot (ANAF) vetette be, amely csütörtök esti bejelentés szerint

zárolta az Aeroflot romániai képviseletének bankszámláit.

Az orosz légitársaságot azért sújtották szankciókkal, mert annak vezetői ellen személyükben is szankciókat vezetett be az EU.

Az egyik ilyen, a cég fölött befolyással rednelkező személy maga az orosz közlekedési miniszter, Vitalij Szaveljev, aki egyben az Aeroflot elnöke is.

A szankciókkal sújtott személyek között ott van Mihail Polubojarinov, a cég vezérigazgatója is, aki ma már csak volt vezérigazgató, mivel a beszámolók szerint nemrég éppen azért mondott le, mert ő is felkerült a szankciókkal sújtott személyek listájára.

A cég fölött közvetett befolyást gyakorol a szintén szankciókkal sújtott Igor Csemezov is, aki

Vlagyimir Putyin régi KGB-s haverjaként jelenleg Oroszország legnagyobb védelmi ipari holdingja, a Rosztyek vezérigazgatója.

Hirdetés

Nem a román lépés a legnagyobb csapás, amely az Ukarjna elleni invázió miatt az Aeroflotot sújtja, hiszen az ország lerohanását követően az európai országok nagy része és az Egyesült Államok, valamint Kanada is kitiltotta a légteréből az orosz gépeket.

Emellett nagy gyártók, így az Airbus és a Boeing, valamint hivatalos beszállítóik sem alkatrészt, sem szolgáltatást nem nyújtanak az Aeroflot és társai számára.

De azért vélhetően ez is fáj a moszkvai illetékeseknek.

 

Hirdetés