Elvetette a képviselőház a Btk.-t módosító 13-as sürgősségi rendeletet

Így most már elvileg biztosan sikerült kinyírni a sokak által a korrupt politikusoknak dobott mentőövként értelmezett jogszabályt.
Hirdetés

És – legalábbis egyelőre – lezárult a parázs vitákat kiváltó, külföldön és belföldön is számos bírálatot eredményező, százezreket az utcára kényszerítő 13/2017-es sürgősségi kormányrendelet körüli mizéria: a képviselőház kedden döntéshozó kamaraként 291 támogató vokssal, három tartózkodás mellett megszavazta a büntető törvénykönyvet módosító rendelet elutasításáról szóló törvényt. Egyben elfogadta a 13-ast hatályon kívül helyező 14-es sürgősségi rendeletet jóváhagyó jogszabályt is, ezt 292 honatya támogatta, míg egy képviselő tartózkodott.

Mint ismeretes, a 13-as rendeletet január 31-én, késő este, előzetes bejelents nélkül fogadta el a kormány. A rendelet enyhítette volna a hivatali visszaélés büntetését, és legalább 200 000 lejes okozott kárhoz kötötte volna, hogy egyáltalán bűncselekménynek minősüljön.

A több százezres utcai tüntetések nyomán a kormány végül hatályon kívül helyezte a rendeletet, de mivel az ellenzék attól tartott, hogy amennyiben az alkotmánybíróság elkaszálná a több, hivatali visszaélés miatt elítélt személy által is megtámadott 14-es rendeletet, akkor a 13-as hatályba lépne, a kormányoldal végül belement abba, hogy a parlament hivatalosan is elutasítsa a 13-ast.

A voksolás után Raluca Turcan, az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke jóvátehetetlen hibának nevezte a 13-as rendelet elfogadását, és a kormány lemondását követelte.

Hirdetés