Román politikai tabló: békésen enyelgő halálos ellenségek

Körülbelül ez jellemzi az idei politikai életet a mioritikus hazában. Igazi erotikus show, nap mint nap. A nép pedig kukkolhat kedvére.

Hirdetés
A Főtér RoMánia rovatában a romániai román nyelvű média olyan véleményanyagait szemlézzük, amelyek vagy az itteni magyar közösséggel, a román-magyar kapcsolatokkal foglalkoznak, vagy a nyilvánosságot, a közbeszédet foglalkoztató forró témákat taglalnak.

Jelen szöveg a România Liberă oldalon megjelent cikk fordítása. A címet a szerkesztőség adta.

Klaus Iohannis, régi szokásával ellentétben, már korán reggel ébren volt, hogy bejelentse a politikai pártokkal tervezett konzultálások menetrendjét. De hamar munka ritkán jó. Az elnök az előrehozott választáshoz vezető út valamiféle logikájáról beszél. De mi a logika?

Nem nagyon lát senki logikát, de ettől ő még erőlteti a dolgot. Miért ennyire elszánt a cotroceni-i lakó? Egyszerű. Még jó eredményt rejt a választási kelengyés láda. Tíz románból hat hisz benne. Bármit mondhat és tehet, ezek a polgárok követni fogják. Erre alapoz.

Szintén a parlamenti logikába illeszkedik egy új többség összeállítása. Ha az elnök nem azt a személyt jelölte, aki mögött több mint 240 aláírás áll – szintén logika, ezúttal alkotmányos alapon –, akkor az elnök ellen elindítható a felfüggesztési eljárás. Adrian Năstase a blogján helyesen leírta a lépéseket.

Mit mondott Adrian Năstase?

„A felfüggesztési eljárást a parlamenti képviselők egyharmada kezdeményezheti, a felfüggesztésről pedig a többség dönthet, az Alkotmánybírósággal (CCR) folytatott konzultálás után. Az elnök ebben az esetben a Parlament előtt adhat magyarázatot a terhére rótt ügyekkel kapcsolatosan.

A felfüggesztés elfogadása után 30 napon belül ki kell írni (van nem) a leváltásról szóló népszavazást.

Az alkotmány 98. cikkelye fontos, mely úgy rendelkezik, hogy az elnök felfüggesztése esetén a Szenátus vagy a Képviselőház elnöke biztosítja a helyettesítést. Az ideiglenes elnök pedig szintén jelölhet személyeket a kormányfői tisztségre, természetesen konzultálások után!” – magyarázza, logikusan, Adrian Năstase.

A Pricopie-változat, avagy amikor félsz a vonattól, a szamovártól is megrémülsz

Az Orban-kormány megbukott. Ebben nincs semmi természetellenes. De az Orban-kormány elmeszelése melletti 261–139-es szavazatarány meglepően magas.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Pro Románia Remus Pricopiével álltak elő, azzal a rektorral, aki lehetővé tette az elnök kampánymonológját (a Pricopie által vezetett Közszolgálati Egyetemen, SNSPA került sor a tavalyi elnökválasztás két fordulója között arra a „kampányvitára”, amelyre csak Klaus Iohannist és az általa elfogadhatónak tartott médiát hívták meg – a szerk.). Klaus Iohannis elnök elutasította a jelölést. Ugyanúgy, ahogy Traian Băsescu tette 2009-ben, amikor Croitoru és Negoiţă voltak a felkínált lehetőségek. A film nagyon alaposan megrendezettnek tűnik. Azzal állnak elő, ami neki megfelel, nem ami logikus.

Ahelyett, hogy elindítaná a felfüggesztési eljárást, a PSD amiatt csapkodja magát a földhöz, hogy az elnök nem nevezte ki a független kormányfőjét. Klaus Iohannis újra Ludovic Orbant javasolta. A PSD alkotmányos természetű konfliktus vélelmezésére hivatkozva tesz panaszt az Alkotmánybíróságon.

Szaporodni fognak a bírálatok. Felizzik a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és PSD közötti harc. A vívótőröket nem teszik félre. Megélezik majd a kardokat. Az egymásnak feszülésnek maximálisnak kell lennie. A népnek meg kell értenie, hogy ez már nem harc. Hanem valódi háború.

A politikusokat már nem érdekli, hogy az instabilitás miatt zuhanni fog az árfolyam és az országminősítés. Meg hónapokig kormány nélkül marad az ország.

Az emberek két táborra fognak szakadni. Iohannis-pártiakra és Iohannis-ellenesekre. A fiúk által készített egyik felmérés szerint, a PNL-s szavazók 60 százaléka úgy gondolja, hogy Iohannis a Nemzeti Liberális Párt de facto elnöke. Ő osztja a lapokat.

De az egész háborúskodás csak egy ellenségek között békés megállapodás a maradékok kitakarítására a parlamentből.

Mi történik a parlamenti többséggel?

Az egyszerű logika szerint elkezdődik az elnök felfüggesztési eljárása. Ha nem történik meg, azt jelenti, hogy a csillagok felsorakoztak. Hogy a torta szétosztását a politikára is kiterjesztették. A többségben lévők így majd a meg nem értettek drámájáról fognak énekelni. A kisemmizettekéről. A régi motoros elemzők azt mondanák, hogy fokozódik az osztályharc. De az alkotmány mégiscsak tartalmazza az elnök felfüggesztési eljárását. Akkor miért nem indítja el a PSD?

Kétfordulós helyhatósági választás?

Szó sincs róla. Egyetlen forduló. Mindent elrendeztek a függöny mögött. A közvéleményben felmegy a pumpa. Fenntartják a gyűlölet tüzét. Mert félelemből lehet szétosztani a paklit. Ez az új módi. A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), a Népi Mozgalom Párt (PMP), a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) a mézes bödön mellett nyalogathatják majd a kezüket.

PSD elleni keresztes hadjárat?

Hirdetés

Csak tessék-lássék. Az elnök magára ölti majd a PSD-ellenes keresztes hadjárat vértjét. De csak azért, mert ez szerepel a forgatókönyvben. Nincs már idő igazításokra. Forma-, színész- és tartalomcserére.

Csak Ludovic Orban marad majd Fekete Péternek. Ez van. Meg van írva a sorsa a csillagokban. Az ő arcképe jelenik meg a harci pajzsokon. De csak azért, hogy elaltassák az éberséget. A seregnek össze kell szednie magát.

Sárgák a vörösök ellen

Ilyen a harc. A nézőket meg kell pörkölni. Felszított tűzzel. Nem folytatódhatnak a dolgok úgy, ahogy eddig mentek. Most már a 6D-s korszakban vagyunk. Lángnyelvek nyaldossák majd a két párt szurkolótáborának székeit. Meg kell perzselni a harcosok talpát. Ez szerepel a forgatókönyvben.

Nincs már idő politikai diétákra vagy kormányzati szeszélyekre.

A harc néha cirkuszi képet fog ölteni. De csak a beavatottak fogják majd fel, hogy a harc csak látszat.

Az előrehozott választás logikája? Miért nincs felfüggesztési logika is?

Az elnök már be is jelentette, hogy be kell lépnünk az előrehozott választás logikájába. De a PSD-ből senki sem beszél a felfüggesztés logikájáról.

Nem tűnik gyanúsnak?

Miért siet ennyire az elnök? Egyszerű. Közérthető. Mivel német, ambiciózus, de csökönyös is. Nem gondol arra, hogy mi lett Băsescu sorsa, miután elutasította a többség kormányfőjét.

Az elnök azt reméli, hogy előrehozott választással oldja meg a politikai válságot. El akarja érni, hogy a PNL 40 százalékon legyen (ami nem lehetetlen), a PSD pedig 20 százalékon állapodjon meg. Iohannis a kényelmes 40 százalék alatt szeretne aludni, hogy ne kelljen szövetségre lépnie Cioloş-sal, Barnával, Tăriceanuval vagy Băsescuval.

Hogyan szabadul meg az ellentengernagy a politikai ballaszttól?

Az „előrehozottnak” az ALDE, a PMP és az USR lesznek a nagy vesztesei. Vaknak kell lenniük, hogy ezt ne lássák.

A helyhatósági választás egyfordulós marad. Az előrehozottért cserébe. A politika cserekereskedelem.

Annyira egyszerű az e-lő-re-ho-zott képlete, csakhogy a parlamenti pártok nem akarják meglátni. Iohannistól félnek? Inkább a párhuzamos államtól, mely meghatározza a vezetők sorsát.

Nem Iohannis akarata lesz a döntő. Sem a PSD akarata. Hanem csakis az, amiről az erdők (utalás a Román Hírszerző Szolgálat kiképzőközpontjának helyet adó Băneasa-erdőre – a szerk.) döntöttek. Romániának már nincsenek parlamenti képviselői, csak boszorkánykonyhákban gyártott vezetői.

A gyújtóhangú üzenetek által túlságosan megpróbáltatott nemzet nem veszi majd észre, hogy az erdőben játszadozó kislány gyufái égetik meg. És bekapja a csalit. Így meg ez a „végső harcban”.

Hirdetés